| Autor: redakcja1

Mięso drobiowe drożeje

W październiku 2019 r. w porównaniu z grudniem 2018 r. mięso drobiowe zyskało na wartości 6,4%, w tym mięso z kur kogutów i kurcząt o 6,2%, a mięso z pozostałego drobiu o 7,1%.

Mięso drobiowe drożeje
Ceny detaliczne różnych rodzajów mięsa zmieniły się. W październiku 2019 r. w porównaniu z grudniem 2018 r. spośród asortymentów monitorowanych przez GUS podrożały kurczęta patroszone z 6,92 do 7,41 zł/kg, porcje rosołowe z 2,25 do 2,43 zł/kg, piersi z kurczęcia z 15,01 do 15,42 zł/kg, piersi z indyka z 23,66 do 26,19 zł/kg, udziec z indyka z 13,49 do 14,43 zł/kg, kaczka patroszona z 12,81 do 12,91 zł/kg.
 
W II kwartale 2019 r. miesięczna konsumpcja mięsa drobiowego w gospodarstwach domowych wzrosła do 1,50 kg/osobę, a wędlin drobiowych do 0,20 kg.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!