| Autor: redakcja1

Mięso drobiowe z Polski będzie eksportowane na Tajwan

Służby weterynaryjne Tajwanu BAPHIQ – Bureau of Animal and Plant Health Inspection and Quarantine (Biuro ds. Kontroli Zdrowia Zwierząt i Roślin oraz Kwarantanny) oficjalnie poinformowały o otwarciu rynku Tajwanu na eksport mięsa drobiowego z Polski.

Mięso drobiowe z Polski będzie eksportowane na Tajwan
Decyzja ta została ogłoszona podczas VI konsultacji gospodarczych pomiędzy Polską i Tajwanem w Tajpej w dniu 21 października br., w których uczestniczył m.in. Główny Lekarz Weterynarii, Pan Włodzimierz Skorupski. Spotkaniu współprzewodniczyli Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Rozwoju, Pan Tadeusz Kościński oraz Wiceminister Ministerstwa Spraw Gospodarczych (MOEA), Pan Wei-Fuu Yang. Mechanizm konsultacji gospodarczych funkcjonuje od 2010 r. jako główne narzędzie wspierania polsko-tajwańskiej współpracy bilateralnej.
 
Zakończona procedura stanowi zwieńczenie kilkuletnich starań Inspekcji Weterynaryjnej, Warszawskiego Biura Handlowego w Tajpej oraz polskiego resortu rolnictwa, które zostały zapoczątkowane w 2006 r.
 
Zatwierdzenie do eksportu mięsa drobiowego uzyskało 21 przedsiębiorstw. Eksportowane towary muszą spełnić wymagania określone w:
  • bilateralnie uzgodnionym weterynaryjnym świadectwie zdrowia dla mięsa drobiowego i produktów z mięsa drobiowego eksportowanych do Tajwanu,
  • wymogach w zakresie kwarantanny dla importu mięsa drobiowego.

 
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!