Kategorie
Zobacz również tu
-
Ceny drobiu w Polsce (14.04.2024)
2024-04-25 -
Towarowa produkcja rolnicza
2024-04-25 -
Pogłowie zwierząt gospodarskich
2024-04-25
Poznaj produkty
-
Agregaty uprawowo-siewne zębowe 2,7m
2013-03-19 -
Nasienie buhajów: Jersey - wycena genomiczna
2016-04-29 -
Atlant TZP-39
2019-07-05 -
Rozrzutnik obornika N-255/7 10 ton Igamet
2016-05-13 -
Mobilne suszarnie serii L
2016-03-07
Niemcy apelują o wsparcie na zapobieganie ptasiej grypy
Niemiecki minister rolnictwa Christian Schmidt zwrócił się do Komisji Europejskiej o tworzenie funduszu na zapobieganie rozprzestrzenianiu się ptasiej grypy – podaje FAMMU/FAPA.
Ptasia grypa
Ze względu na potwierdzenie roli dzikiego ptactwa w przenoszeniu wirusa podtypu H5N8 na drób hodowlany, niezbędny jest ścisły monitoring w całej UE.
W dniu 22 listopada 2014 roku wirusa wykryto u dzikiej kaczki na wyspie Rugia w landzie Meklemburgia-Pomorze Przednie. Na początku listopada tego samego wirusa zidentyfikowano w niemieckim gospodarstwie hodowlanym indyków w Heinrischwalde, a także w Meklemburgii-Pomorzu Przednim.
W międzyczasie Holandia podejmuje działania zapobiegawcze po wykryciu czwartego przypadku wirusa H5N8 u drobiu. W związku z tym, kraj został podzielony na cztery regiony w celu zminimalizowania kontaktu drobiu. Transport ptactwa będzie dozwolony jedynie w obrębie jednego regionu. Utworzono tzw. „korytarz bezpieczeństwa” dla transportu kurcząt z Holandii Południowej.
Z dniem 22 listopada br. embargo na import produktów drobiowych pochodzących z Niemiec, Holandii i Wielkiej Brytanii wprowadziła Szwajcaria. Wcześniej podobne restrykcje wdrożyła Ukraina, Japonia i RPA.
Zgodnie z opinią Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC), zagrożenie dla zdrowia publicznego związane z wystawieniem wirusa ptasiej grypy podtypu H5N8 jest bardzo niskie, a ryzyko zakażenia odzwierzęcego w państwach Wspólnoty jest uznawane za ekstremalnie niskie.
Tym samym, nie ma podstaw do uznania, by możliwe było zakażenie się ludzi przez konsumpcję mięsa i produktów drobiowych oraz jaj poddanych obróbce termicznej, z uwagi na bardzo dużą wrażliwość wirusów ptasiej grypy na wysoką temperaturę.
Dlatego też osoby mające bezpośredni kontakt z podejrzanymi o zakażenie, zakażonym lub padłym drobiem powinny jednak stosować właściwe środki zapobiegawcze, jak choćby odzież ochronną i informować służby zdrowia, w przypadku zauważenia u siebie objawy grypopodobne.
W związku z tą sytuacją epizootyczną, Główny Lekarz Weterynarii polecił terenowym jednostkom Inspekcji Weterynaryjnej zwiększenie nadzoru nad gospodarstwami utrzymującymi drób, a także dokonanie pilnego przeglądu procedur i sprzętu na wypadek konieczności podjęcia działań w odniesieniu do ewentualnego wystąpienia tej choroby w Polsce.