| Autor: redakcja1

Rynek jaj w Niemczech. Produkcja wzrosła do 13,8 mld szt.

Jak wynika ze wstępnych danych federalnego biura ds. rolnictwa (BLE), w 2014 r. produkcja jaj w Niemczech wyniosła 13,8 mld szt. i w obrębie roku zwiększyła się o 0,7% - podaje FAMMU/FAPA.

Rynek jaj w Niemczech. Produkcja wzrosła do 13,8 mld szt.

Rynek jaj w Niemczech

Import jaj sięgnął 424 tys. ton i był o połowę większy niż w 2000 r. W ciągu ostatnich 14 lat eksport jaj zwiększył się o 70% do 123 tys. ton. W 2014 r. przeciętny mieszkaniec Niemiec skonsumował 231 szt. jaj, co w skali kraju stanowiło w sumie 18,7 mld szt. Spożycie jaj w gospodarstwach domowych stanowiło blisko połowę całkowitej.

 

Niemal 63% konsumowanych jaj pochodziło z wolierowego systemu utrzymania niosek, 25% z wolnowybiegowego i 10% z chowu ekologicznego. Produkcja jaj w systemie małych grup niosek stanowi aktualnie nieznaczny udział i w stosunku do 2010 r. zmalała o 77%. Ekologiczna produkcja jaj wzrosła z kolei w tym czasie o 40%.

Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!