Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Produkcja i skup żywca drobiowego w Polsce

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Krajowy rynek drobiu od lat charakteryzuje się sporą dynamiką zwyżki produkcji, do czego...

Krajowy rynek drobiu od lat charakteryzuje się sporą dynamiką zwyżki produkcji, do czego przyczynia się głównie zwiększająca się sprzedaż zagraniczna.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Produkcja drobiu ogółem w Polsce w 2016 r. osiągnęła 3,2 mln ton, tj. 2,2 mln ton mpc., a tempo jej zwyżki wyniosło 13%. Produkcja kurcząt brojlerów wyniosła 2,7 mln ton, czyli o 19% więcej, a indyków – o 2% do 460 tys. ton. Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że w 2017 r. produkcja drobiu będzie nadal się zwiększać do 3,4 mln ton, ale dynamika tego wzrostu będzie słabsza niż w roku 2016 i może wynieść 6–7%, przy czym produkcja kurcząt brojlerów będzie wyższa o 2%, a indyków – o 9%. Do spowolnienia dynamiki zwyżki produkcji drobiu w 2017 r. przyczynią się ograniczone możliwości zwiększania eksportu oraz niska – zbliżona do wartości granicznych – rentowność chowu drobiu rzeźnego.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód
  • Produkcja mięsa w Europie przesuwa się na wschód

    Przeobrażenia gospodarcze i polityczne powodują zmiany w każdej branży. Sektor mięsa w UE jest tego idealnym przykładem – stopniowo, ale nieustannie zmniejsza się produkcja w „starej UE”...
  • Produkcja i handel drobiem
  • Produkcja i handel drobiem

    Zakłady przemysłu drobiarskiego zatrudniające 50 i więcej stałych pracowników, w lutym 2018 r. wyprodukowały 194 tys. t mięsa drobiowego, a więc to mniej o 10% niż przed miesiącem i o 1% niż...
  • Powrót gęsiny na polskie stoły
  • Powrót gęsiny na polskie stoły

    Ogólnopolską kampanię promującą gęsinę pod hasłem "Na świętego Marcina najlepsza gęsina" na rynku polskim wszczął region kujawsko-pomorski, któremu firmują Instytut Zootechniki w...
  • XXIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie już w ten weekend!
  • XXIV Regionalna Wystawa Zwierząt Hodowlanych w Szepietowie już w ten weekend!

    Setki wystawców z kraju oraz zagranicy, blisko 1000 wspaniałych okazów zwierząt, udział w licznych pokazach, konkursach, a także spotkaniach edukacyjnych - tego może się spodziewać każdy, kto...
  • play Za nami łódzka FERMA 2018
  • Za nami łódzka FERMA 2018

    W miniony weekend, tj. 17-18 lutego br. po raz kolejny na terenie Hali Expo i MOSiR, odbyły się XVIII Międzynarodowe Targi FERMA Bydła oraz XXI Międzynarodowe Targi FERMA Świń i Drobiu.




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl