| Autor: redakcja1

Produkcja i skup żywca drobiowego w Polsce

Krajowy rynek drobiu od lat charakteryzuje się sporą dynamiką zwyżki produkcji, do czego przyczynia się głównie zwiększająca się sprzedaż zagraniczna.

Produkcja i skup żywca drobiowego w Polsce
Produkcja drobiu ogółem w Polsce w 2016 r. osiągnęła 3,2 mln ton, tj. 2,2 mln ton mpc., a tempo jej zwyżki wyniosło 13%. Produkcja kurcząt brojlerów wyniosła 2,7 mln ton, czyli o 19% więcej, a indyków – o 2% do 460 tys. ton. Eksperci Agencji Rynku Rolnego szacują, że w 2017 r. produkcja drobiu będzie nadal się zwiększać do 3,4 mln ton, ale dynamika tego wzrostu będzie słabsza niż w roku 2016 i może wynieść 6–7%, przy czym produkcja kurcząt brojlerów będzie wyższa o 2%, a indyków – o 9%. Do spowolnienia dynamiki zwyżki produkcji drobiu w 2017 r. przyczynią się ograniczone możliwości zwiększania eksportu oraz niska – zbliżona do wartości granicznych – rentowność chowu drobiu rzeźnego.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!