| Autor: redakcja11

W 2015 r. wyprodukowaliśmy prawie 10,5 mld jaj kurzych

W 2015 r. produkcja jaj kurzych zarówno konsumpcyjnych jak i wylęgowych wyniosła 10 473,9 mln sztuk i była wyższa od uzyskanej w 2014 r. o 218,6 mln sztuk tj. o 2,1%. Wydajność jaj od 1 kury nioski zmniejszyła się o 2,2%, czyli z 228 jaj w 2014 r. spadła do 223 jaj w 2015 r.

W 2015 r. wyprodukowaliśmy prawie 10,5 mld jaj kurzych

Produkcja jaj w Polsce

W ubiegłym roku gospodarstwa indywidualne wyprodukowały 8 636,2 mln sztuk jaj kurzych a więc więcej o 5,1% niż w roku poprzednim, co stanowiło 82,5% całej produkcji krajowej.

 

Główny Urząd Statystyczny podaje, że w 2015 r. produkcja jaj w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych wyniosła 720 sztuk, tj. o 2,3% więcej niż w 2014 r. W ubiegłym roku w przekroju terytorialnym najwyższym udziałem w ogólnokrajowej produkcji jaj kurzych charakteryzowały się województwa: wielkopolskie (34,5%) i mazowieckie (18,9%), natomiast w najmniejszym województwa: opolskie (1,2%), świętokrzyskie (1,5%), podlaskie (1,9%), pomorskie (2,3%), lubelskie (2,4%) i podkarpackie (2,5%).

 

Z kolei wyższą produkcję jaj na 1 ha użytków rolnych, w stosunku z notowaną średnio dla kraju 720 szt., odnotowano w 6 województwach: wielkopolskim (2082 szt.), śląskim (1436 szt.), małopolskim (1035 szt.), mazowieckim (1024 szt.), lubuskim (878 szt.) jak również dolnośląskim (794 szt.). Analizując produkcję jaj na 1 ha użytków rolnych stwierdza się, że najniższą produkcją charakteryzowały się województwa: lubelskie (176 szt.), podlaskie (192 szt.), opolskie (254 szt.) oraz warmińsko-mazurskie (270 szt.). 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!