Kategorie
Zobacz również tu
-
2025-06-16
-
MRiRW w sprawie aplikacji suszowej
2025-06-16
Poznaj produkty
-
Agregat uprawowo-siewny T40S-Staltech
2016-05-13 -
Przetrząsacz Sip SPIDER 555|4 ALP
2019-12-18 -
Dystrybutor Petrotec EURO 1000VI
2013-02-18 -
Opony rolnicze 14.9-28 marki Alliance
2014-11-07 -
AVANT 400
2012-01-05
Produkcja żywca drobiowego na świecie
Jak wynika z prognozy Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych w 2017 r. globalna produkcja kurcząt brojlerów zwiększy się w ujęciu roku o 1,2% do 90,2 mln ton.

W 2018 r. prognozowany jest dalszy wzrost światowej produkcji do 91,3 mln ton. Zwyżka produkcji przewidywana jest w Brazylii i Stanach Zjednoczonych po 2%, a także w UE o 1,5% i Indiach o 5%. Prognozy zwyżki produkcji wynikają przede wszystkim z rosnącego popytu konsumpcyjnego na świecie.
Ograniczenia wprowadzone przez kraje pozaunijne w zakupie produktów drobiowych z UE w związku z wystąpieniem ognisk grypy ptaków oraz niższa niż w poprzednich latach skala wzrostu spożycia wewnętrznego będą przełoży się na spowolnienie dynamiki zwyżki produkcji drobiu w UE w roku 2017 i 2018. Komisja Europejska ocenia, że produkcja drobiu w UE w 2017 r. wzrośnie o 1,3% do 14,7 mln ton. W 2018 r. tempo przyrostu produkcji drobiu w UE będzie zbliżone do przewidywanego na 2017 r.
Produkcja drobiu w Polsce wykazuje stały trend wzrostowy. Rozwój drobiarstwa wynika gównie z możliwości lokowania krajowej produkcji na rynkach zagranicznych oraz z rosnącej konsumpcji wewnętrznej. W 2016 r. produkcja drobiu w sumie w Polsce osiągnęła 3,2 mln ton - 2,2 mln ton mpc., a tempo jej zwyżki wyniosło 13%.
W 2017 r. tempo wzrostu produkcji drobiarskiej jest wolniejsze niż w roku 2016 przede wszystkim ze względu na ograniczone możliwości wysyłki na rynki pozaunijne w związku z występowaniem w Polsce od grudnia 2016 r. do kwietnia 2017 r. wirusa grypy ptaków. Do spowolnienia dynamiki wzrostu produkcji przyczynia się też niska rentowność chowu drobiu rzeźnego, która jest wypadkową większych cen pasz i niskich cen skupu żywca do uboju.
W pierwszej połowie 2017 r. produkcja żywca drobiowego w Polsce wyniosła 1,6 mln ton - 1,1 mln ton mpc. i była o 3% wyższa niż w porównywalnym okresie ubiegłego roku. Prognozuje się, że w całym 2017 r. produkcja drobiarska zwiększy się o 8%, do 3,4 mln ton - 2,4 mln ton mpc. Przyrost produkcji drobiu, podobnie jak w latach poprzednich, będzie kierowany przede wszystkim na rynki zagraniczne. Stosunkowo wolne tempo wzrostu produkcji utrzyma się prawdopodobnie również w 2018 r.
