| Autor: redakcja1

Kryzys w rosyjskim sektorze drobiarskim. Ptasia grypa w Rosji

Pod koniec grudnia 2016 r. w Rosji miało miejsce kilka poważnych ognisk ptasiej grypy, co doprowadziło do ubojów 350 tys. szt. kurcząt brojlerów i 160 tys. szt. indyków.

Kryzys w rosyjskim sektorze drobiarskim. Ptasia grypa w Rosji

Ptasia grypa w Rosji

Ogniska te mogą być pierwszą oznaką epidemii na dużą skalę, podobną do tej z 2006 r., która spowodowała znaczne straty dla krajowego sektora drobiarskiego. Aktualnie jednak konsekwencje mogą być poważniejsze, gdyż wirus wrócił w krytycznym momencie, gdy trwający od dekady wzrost krajowej produkcji drobiarskiej został zatrzymany.
 
Jak wynika z raportu rosyjskiej agencji konsultingowej SovEcon, w trzecim kwartale 2016 r. rosyjska produkcja drobiu nie zwiększyła się. Taka sytuacja miała miejsce po raz pierwszy od 10 lat. Marża producentów zmalała w obliczu słabej koniunktury. W 2016 r. koszty produkcji drobiu wzrastały, a ceny hurtowe spadały.
 
Zdaniem analityków, rosyjska produkcja drobiarska wchodzi w okres stagnacji lub nawet kryzysu. Od 2 lat producenci zmagają się z nadpodażą i odnotowują straty. W Rosji 70% kosztów produkcji zależne jest od kursów walut, ze względu na potrzebę importu dodatków paszowych, premiksów, leków weterynaryjnych itd. Jak wskazuje FAMMU/FAPA, ewaluacja rubla w 2014 r. spowodowała podrożenie kosztów produkcji, a jednocześnie ceny drobiu zmniejszyły się i zmalał eksport. Rosyjskie ministerstwo rolnictwa prognozowało, że w 2016 r. krajowa produkcja drobiu zwiększy się tylko o 3% w skali roku do 4,7 mln ton. Byłaby to najniższa od dekady dynamika zwyżki.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!