| Autor: redakcja6

Spadek cen jaj spożywczych w Unii Europejskiej (styczeń 2013)

W styczniu 2013 roku średnia cena jaj spożywczych klasy L i M na terenie Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 152,1 euro/100 kg i była o 8,7% niższa niż w ostatnim miesiącu 2012 roku.

Spadek cen jaj spożywczych w Unii Europejskiej (styczeń 2013)
W ciągu miesiąca do dnia 10 lutego bieżącego roku w Unii Europejskiej zanotowano spadek cen jaj o 2% do 147,5 euro/100 kg. Jaja potaniały w większości krajów Wspólnoty, oprócz Estonii, gdzie ich cena wzrosła o 2%. Natomiast największe spadki zaobserwowano w:
  • Belgii – spadek o 19%
  • Francji – spadek o 17%
  • Holandii – spadek o 17%
  • Hiszpanii – spadek o 14%
  • Portugalii – spadek o 13%.
 
Z kolei w Polsce cena jaj ukształtowała się na poziomie 157,6 euro/100 kg (6-procentowy spadek) przekraczając jednocześnie o 4% średnią unijną. W skali całego roku ceny polskich jaj wzrosły w euro o 22%, natomiast w złotówkach o 16%.
 
W analizowanym miesiącu najwięcej za jaja płacili konsumenci z następujących państw unijnych:
  • Włoszech – 236 euro/100 kg
  • Szwecji – 208 euro/100 kg,
a najmniej w:
  • Belgii – 117 euro/100 kg
  • Holandii – 120 euro/100 kg.
 
Dane ze stycznia wskazują na wyższe notowania wobec tego samego okresie roku poprzedniego. Jednak w porównaniu z rekordowo wysokim poziomem z marca 2012 roku, ceny były o 22% niższe.
 
Zdaniem ekspertów wysokie ceny jaj w ubiegłym roku były wynikiem zakazu sprzedaży jaj z klatek nieudoskonalonych oraz podyktowane wysokimi kosztami pasz dla kur niosek. Z kolei tegoroczne obniżki cen wynikają ze zrównoważonej podaży jaj i zwiększenia przez Komisję Europejską refundacji do eksportu jaj z terenu Wspólnoty.


Tagi:
źródło: