| Autor: redakcja6

Spadek cen jaj spożywczych w UE (styczeń 2014)

Według FAMMU/FAPA, w styczniu 2014 roku średnia cena jaj spożywczych klasy L i M w Unii Europejskiej kształtowała się na poziomie 127,6 euro/100 kg i była o 17% niższa niż przed rokiem. Natomiast w porównaniu z przeciętna ceną z ostatnich pięciu lat, spadła o 1%.

Spadek cen jaj spożywczych w UE (styczeń 2014)
W pierwszym miesiącu bieżącego roku jaja potaniały w ciągu miesiąca w 18 krajach Wspólnoty, przy czym w największym stopniu w Portugalii (-12%), Holandii (-10%) i Belgii (-9%). W Polsce ceny jaja spadły w stosunku do grudnia o 7% i wyniosły 119,3 euro/100 kg. Jednocześnie były o 6% niższe niż średnio w Unii Europejskiej oraz o 24% niższe niż styczniu 2013 roku.
 
W analizowanym miesiącu ceny jaj wzrosły w skali miesiąca w siedmiu państwach członkowskich, przy czym najwięcej, bo o 9%, w Austrii.
 
Spośród wszystkich krajów Wspólnoty, najwyższe ceny jaj odnotowano we Włoszech, gdzie płacono średnio 218 euro/100 kg. Z kolei najniższe notowania jaj zaobserwowano w Belgii i Holandii. Ceny w tych krajach ukształtowały się na poziomie około 90 euro/100 kg.
 
Zdaniem ekspertów, obserwowany od początku roku spadek cen jaj spożywczych jest wynikiem zrównoważenia ich podaży oraz obniżenia cen zbóż oraz poprawy opłacalności produkcji.

 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!