| Autor: redakcja1

Mniejszy eksport i import jaj i przetworów jajecznych do UE

Jak wynika z danych Komisji Europejskiej, w pierwszych trzech kwartałach 2016 r. unijny wywóz jaj i przetworów jajecznych w ekwiwalencie jaj, z wykluczeniem jaj wylęgowych do krajów trzecich zmniejszył się w skali roku o 4% do 184 tys. ton.

Mniejszy eksport i import jaj i przetworów jajecznych do UE

Eksport jaj spożywczych


Wysyłki jaj spożywczych spadły o 4% do 82 tys. ton, jaj bez skorupek i żółtek jaj wzrosły o 16% do odpowiednio 11 tys. ton i 17 tys. ton. Wywóz albuminy jaj obniżył się o 9% do 75 tys. ton. Dodatnie saldo UE w handlu zagranicznym jajami i przetworami jajecznymi zwiększyło się jednak w ujęciu roku o 9% do 171 tys. ton, z uwagi na spadek importu. Głównymi dostawcami jaj i przetworów poza UE były Holandia, Włochy, Hiszpania, i Francja. Wysyłki z Polski wzrosły o 43% do 6,2 tys. ton.
 
Według FAMMU/FAPA, największym rynkiem zbytu dla unijnych produktów z sektora jaj była Japonia, gdzie wysyłano przede wszystkim suszoną albuminę jaj, w obrębie roku dostawy z UE zmalały jednak o 41% do 32 tys. ton. Na drugie miejsce wśród odbiorców spadła Szwajcaria, która importowała z UE głównie jaja spożywcze. Dostawy na rynek szwajcarski obniżyły się o 3% do 31 tys. ton. Więcej jaj i produktów jajecznych sprowadziły z UE natomiast m.in. Zjednoczone Emiraty Arabskie, Izrael, Rosja, Oman, Turcja i Ukraina.
 
Od stycznia do września br. unijny zakup sektora jaj był o 12% niższy niż przed rokiem i wyniósł 12,6 tys. ton w ekwiwalencie jaj, ale bez jaj wylęgowych. W strukturze towarowej wolumenu przywozu dominowały przetwory jajeczne. Największymi dostawcami do UE były Ukraina, Argentyna i USA.


Tagi:
źródło: