| Autor: redakcja1

Spadek unijnej produkcji drobiu

W bieżącym roku produkcja unijnego drobiu minimalnie się zwiększy, ale zdaniem ekspertów w nadchodzącym roku może nastąpić znaczny jej spadek.

Spadek unijnej produkcji drobiu

Według danych zebranych przez Komisję Europejską, tegoroczny wzrost produkcji drobiu prawdopodobnie będzie na poziomie 0,5 procenta, a więc w ilości 12,19 mln ton. W stosunku do poprzedniego roku będzie to zaledwie 0,05 mln ton.

Również eksport w tym roku ma się zwiększyć, ale tylko o 0,3 procenta. W okresie od stycznia do lipca tego roku do krajów trzecich dostarczono o 18 procent więcej niż w tym samym czasie rok wcześniej. Przy założeniu dalszego wzrostu w tym tempie, mógłby on osiągnąć granicę 0,21 mln ton. Także w przypadku importu odnotowuje się zwyżkę, ale jest ona mniej dynamiczna.

Przypuszczalnie w tym przypadku na wewnętrzny rynek trafi o 0,12 mln ton mniej mięsa niż to było w roku poprzednim. Jednoznacznie oznacza to spadek konsumpcji tego gatunku mięsa o 1,3 procenta. W przeliczeniu na roczne spożycie drobiu przypadające na jednego mieszkańca będzie to 23,2 kilograma, gdzie w zeszłym roku było to 23,5 kilograma.

Niemniej jednak, podług szacunków w przyszłym roku produkcja unijnego drobiu się zmniejszy o 0,8 procenta. Prawdopodobnie taki stan rzeczy będzie wywołany wysokimi kosztami produkcji oraz spowolnieniem gospodarczym.





Tagi:
źródło: