| Autor: redakcja3

Stabilizacja cen jaj spożywczych na rynku UE

W sierpniu br. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 116,89 EUR/100 kg i była o 0,5% niższa niż w lipcu, o 23% niższa niż przed rokiem i o 0,7% niższa od przeciętnej ceny z ostatnich 5 lat - podaje FAMMU/FAPA.

Stabilizacja cen jaj spożywczych na rynku UE
W skali miesiąca jaja potaniały w 12 państwach członkowskich, w największym stopniu w Estonii (-4,5%) i Rumunii (-4%).

Ceny w Polsce obniżyły się o 2,7% do 113,8 EUR/100 kg i były o 3% niższe od średniej unijnej. W skali roku polskie jaja były tańsze o 23%.

W sierpniu br. jaja podrożały w 9 państwach UE, najbardziej w na Litwie i Łotwie (+7%). Najwyższe ceny uzyskano tradycyjnie w Szwecji i we Włoszech (210-211 EUR/100 kg), a najniższe w Belgii i
Holandii (82-85 EUR/100 kg).

Spadek cen jaj spożywczych na rynku unijnym od początku tego roku jest spowodowany odbudową produkcji jaj po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek. Obecnie obserwuje się nawet przewagę podaży nad popytem, pomimo wzrostu eksportu do krajów trzecich w pierwszym półroczu 2013 r. o 10% wobec pierwszej połowy 2012 r.


Tagi:
źródło: