| Autor: redakcja6

Stabilna sytuacja na unijnym rynku kurcząt brojlerów (V 2014)

Z danych Komisji Europejskiej wynika, że w maju bieżącego roku ceny kurcząt brojlerów na terenie Unii Europejskiej utrzymywały się na stabilnym poziomie (wzrost o 0,1%) wobec notowań sprzed miesiąca i wyniosły 194,9 euro/100 kg – podała FAMMU/FAPA.

Stabilna sytuacja na unijnym rynku kurcząt brojlerów (V 2014)
W porównaniu do średniej z ostatnich pięciu lat cena kurcząt brojlerów ukształtowała się na poziomie o 7% wyższym. Natomiast wobec maja 2013 roku spadła o 1,2%.
 
W analizowanym okresie notowania kurcząt wzrosły w 14 krajach Wspólnoty, zaś w największym stopniu na Słowacji, gdzie podrożały o 6% w relacji miesięcznej.
 
W kolejnych 9 państwach członkowskich ceny żywca drobiowego obniżyły się, najbardziej w Bułgarii, gdzie odnotowano spadek o 4% wobec kwietnia 2014 roku.
 
W Polsce notowania kurcząt spadły o niespełna 0,1% i wyniosły 137,0 euro/100 kg. Pozostały jednocześnie najniższe w całej Unii Europejskiej kształtując się na poziomie 70% średniej unijnej.
 
W piątym miesiącu roku najwięcej za kurczęta płacono w Niemczech i Finlandii, gdzie ceny wahały się w granicach od 266 do 268 euro/100 kg.
 
Jak podała FAMMU/FAPA, czynnikiem osłabiającym ceny unijnych kurcząt brojlerów jest obniżenie eksportu do krajów trzecich.
 
Według Komisji Europejskiej, w okresie od stycznia do końca kwietnia bieżącego roku Unia Europejska wyeksportowała na rynki krajów trzecich około 367 tys. ton mięsa, podrobów i przetworów z kurcząt, czyli o 1,7% niż w analogicznym okresie roku poprzedniego.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!