| Autor: redakcja3

Ceny jaj spożywczych w UE do góry (październik 2013)

W październiku 2013 r. średnia unijna cena sprzedaży jaj spożywczych klasy L i M wyniosła 129,23 EUR/100 kg i była o ok. 4% wyższa niż we wrześniu, lecz o 20% niższa przed rokiem - podaje FAMMU/FAPA.

Ceny jaj spożywczych w UE do góry (październik 2013)

W stosunku do przeciętnej z ostatnich 5 lat ceny wzrosły o 6%. W skali miesiąca jaja podrożały w większości państw członkowskich, z wyjątkiem Chorwacji, Malty, Estonii, Finlandii, Szwecji, Danii, Irlandii, Cypru i Wielkiej Brytanii.

Największy miesięczny wzrost cen zanotowano w Rumunii (+13%), na Słowacji (+12%) i w Czechach (+11%). Najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech i w Szwecji (212-228 EUR/100 kg), a najniższe w Belgii i Hiszpanii (ok. 99 EUR/100 kg).

W Polsce ceny jaj podwyższyły się o 5% do 124 EUR/100 kg i były o 4% niższe od średniej unijnej. W stosunku do października 2012 r. polskie jaja były tańsze o 23%. W pierwszym półroczu tego roku ceny jaj spożywczych na rynku unijnym spadały w wyniku odbudowy produkcji po ubiegłorocznej wymianie klatek dla kur niosek. Po ustabilizowaniu sytuacji rynkowej, w lipcu i sierpniu br. spadek cen został zatrzymany, a od początku września obserwuje się już jego wzrost wywołany poprawą opłacalności eksportu.

Wywóz sektora jaj z UE w pierwszych ośmiu miesiącach br. wzrósł w skali roku o ok. 8%, pomimo 12% spadku wysyłek do głównego importera – Japonii. Rekompensatę stanowiły wyższe dostawy unijnych jaj i przetworów jajecznych m.in. do Rosji (+86%), Zjednoczonych Emiratów Arabskich (+378%), Libii (+48%), Omanu (+247%) i Turcji (+25%).



Tagi:
źródło: