| Autor: redakcja6

Wzrost cen jaj spożywczych w UE (luty 2014)

W lutym 2014 roku średnia cena jaj klasy M i L w Unii Europejskiej ukształtowała się na poziomie 129 euro/100 kg i była o 1% wyższa w relacji miesięcznej oraz o 12% niższa niż w analogicznym okresie roku ubiegłego. Natomiast w porównaniu ze średnią ceną jaj z lat 2009-2013 notowania obniżyły się o 4% - poinformowała FAMMU/FAPA.

Wzrost cen jaj spożywczych w UE (luty 2014)
W drugim miesiącu bieżącego roku odnotowano wzrost cen jaj w dziewięciu krajach Wspólnoty. W największych stopniu podrożały one w Niemczech i Belgii o odpowiednio 8% i 5%. W tym czasie ceny polskich jaj wzrosły o 3% i osiągnęły poziom 123,1 euro/100 kg, ale były o 5% niższe niż średnio w Unii Europejskiej. Natomiast w stosunku do lutego 2013 roku jaja z Polski potaniały o 19%.
 
W szesnastu państwach członkowskich ceny jaj w lutym uległy spadkowi. Najbardziej obniżyły się na Malcie, bo o 12%.
 
Według FAMMU/FAPPA najwyższe ceny jaj uzyskano tradycyjnie we Włoszech, gdzie za 100 kg otrzymywano 217 euro. Z kolei najtańsze były jaja w Belgii i Holandii, za które płacono około 95 euro/100 kg.
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!