| Autor: redakcja1

Wzrost spożycia drobiu

Jak wynika z danych GUS, miesięczne spożycie mięsa drobiowego na jedną osobę w gospodarstwach domowych wyniosło w pierwszym kwartale 2018 r. 1,57 kg i było o 1,3% większe niż przed rokiem.

Wzrost spożycia drobiu
W drugim kwartale zmniejszyło się do 1,48 kg, czyli o 5,1% w stosunku do tego samego okresu 2017 r. W trzecim kwartale konsumpcja bezpośrednia drobiu wyniosła 1,43 kg i była o 7,1% niższa niż rok wcześniej.
 
W okresie trzech kwartałów 2018 r. spożycie drobiu w gospodarstwach domowych zmalało o 3,7% w porównaniu do tego samego czasu przed rokiem. Konsumpcja bezpośrednia wędlin drobiowych była z kolei o 2,2% wyższa i wyniosło 0,19 kg/osobę miesięcznie.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!