| Autor: redakcja1

Eksport produktów drobiowych

W eksporcie produktów drobiowych dominowała sprzedaż na rynki krajów członkowskich UE, dokąd sprzedano 580 tys. ton, a więc o 1,4% mniej niż przed rokiem.

Eksport produktów drobiowych
Pomimo ograniczeń w przywozie z terytorium Polski, wprowadzonych przez część krajów pozaunijnych w związku z ogniskami grypy ptaków, wywóz drobiu poza UE zwiększył się o 5%, do 299 tys. ton. W strukturze asortymentowej polskiego wywozu produktów drobiowych udział mięsa wyniósł 92%. W omawianym okresie za granicę sprzedano 705 tys. ton mięsa drobiowego.

Głównymi jego odbiorcami były kraje UE - 64% udziału w eksporcie i 455 tys. ton, m.in.: Niemcy - 16% i 113 tys. ton, Niderlandy - 10% i 73 tys. ton oraz Francja - 8% i 60 tys. ton, a spoza UE – Wielka Brytania - 9% i 60 tys. ton, Ukraina i Ghana - po 6% i odpowiednio 46 tys. ton i 42 tys. ton.


Tagi:
źródło: