| Autor: kkj6

Odradza się w Polsce rynek hodowli królików

Królicze mięso znów jest w cenie, a nowych hodowli przybywa w dużym tempie. Przez ostatnie lata eksportowaliśmy je głównie na Zachód.

Odradza się w Polsce rynek hodowli królików

Według ostatnich danych, spożycie króliczego mięsa w Polsce wzrosło do 1 kilograma na osobę w stosunku rocznym.


Niemniej jednak nadal jesteśmy w tyle za Holandią czy Włochami, gdzie spożycie tego mięsa jest nawet sześć razy wyższe niż w Polsce.


Mimo dobrej sytuacji w branży, eksperci ostrzegają przed nadmiernym entuzjazmem. Nic w tym dziwnego, skoro cena za kilogram tego delikatnego mięsa dochodzi nawet do 30 złotych za kilogram.


Niestety z powodu zbyt małej ilości rzeźni w Polsce mamy poważne kłopoty z ubojem tych zwierząt. No cóż, założenie nawet małej ubojni jest nieopłacalne ze względu na normy unijne pozwalające na ubój zaledwie stu sztuk tygodniowo.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!