Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-03-28
-
Ocena użytkowości bydła
2024-03-28 -
Wyniki kontroli jakości handlowej lodów
2024-03-28
Poznaj produkty
-
Ramka przejściowa SCHAFFER
2016-01-12 -
Przyczepa rolnicza ZASŁAW D-762-14 tandem
2014-01-20 -
Ciągnik CASE IH Maxxum Multicontroller
2013-03-29 -
Maszyny do pobierania pasz
2014-10-16 -
Brona talerzowa z amortyzacją gumową Exact G
2020-04-07
Odradza się w Polsce rynek hodowli królików
Królicze mięso znów jest w cenie, a nowych hodowli przybywa w dużym tempie. Przez ostatnie lata eksportowaliśmy je głównie na Zachód.
Według ostatnich danych, spożycie króliczego mięsa w Polsce wzrosło do 1 kilograma na osobę w stosunku rocznym.
Niemniej jednak nadal jesteśmy w tyle za Holandią czy Włochami, gdzie spożycie tego mięsa jest nawet sześć razy wyższe niż w Polsce.
Mimo dobrej sytuacji w branży, eksperci ostrzegają przed nadmiernym entuzjazmem. Nic w tym dziwnego, skoro cena za kilogram tego delikatnego mięsa dochodzi nawet do 30 złotych za kilogram.
Niestety z powodu zbyt małej ilości rzeźni w Polsce mamy poważne kłopoty z ubojem tych zwierząt. No cóż, założenie nawet małej ubojni jest nieopłacalne ze względu na normy unijne pozwalające na ubój zaledwie stu sztuk tygodniowo.