Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




GIS w sprawie działań podejmowanych w Polsce w związku z zanieczyszczeniem produktów drobiowych fipronilem

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku...

Państwowa Inspekcja Sanitarna kontynuuje badania mięsa drobiowego i jaj w kierunku zanieczyszczenia fipronilem.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Dotychczas w laboratoriach Państwowej Inspekcji Sanitarnej zbadano 45 próbek mięsa drobiowego i 89 próbek jaj dostępnych na rynku krajowym. W żadnej ze zbadanych próbek mięsa nie stwierdzono obecności fipronilu. Natomiast w 6 z 89 próbek jaj (1 próbka stanowi minimum 12 sztuk jaj kurzych) stwierdzono przekroczenie poziomu dopuszczalnego (0,005 mg/kg). Oprócz wyników próbek, o których informowano w komunikacie z dnia 06.09.2017 r., następujące próbki były niezgodne z wymaganiami:
  • jaja oznaczone kodem na skorupce: 1 PL 30031309, najlepiej spożyć przed 02.09.2017, wyprodukowano dla AKTIW SPÓŁKA Z o.o. Gostków, ul. Główna 15, 58-312 Stare Bogaczowice, Nr zakładu pakowania: PL 02215903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,024 ± 0,012 mg/kg
  • jaja oznaczone kodem na skorupce: 1 PL 30031309, najlepiej spożyć przed 12.09.2017, wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A. przez Polskie Fermy Grupa Producentów Sp. Z o.o., Włostowa 109D, 48-317 Korfantów, Zakład pakowania jaj PL-16075903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,069 ± 0,035 mg/kg
  • jaja oznaczone kodem na skorupce: 3 PL 16071303, data przydatności do spożycia 09.09.2017, Zapakowano w krajach UE dla: TESCO Polska sp. Z o.o., ul. Kapelanka 56, 30-347 Kraków, Zakład Pakowania Jaj PL 16075903, w których stwierdzono fipronil na poziomie 0,036 ± 0,018 mg/kg
Zgodnie z informacjami przekazanymi przez Komisję Europejską, na podstawie danych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności przekroczenie poziomu fipronilu 0,72 mg/kg może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów. W związku z tym, że poziomy zbadane w 3 wyżej wymienionych próbkach jaj są niższe niż 0,72 mg/kg, nie należy spodziewać się wystąpienia negatywnych skutków dla zdrowia konsumenta. Biorąc pod uwagę, że w próbkach wykryto fipronil na poziomie przekraczającym poziom dozwolony w przepisach prawnych, Państwowa Inspekcja Sanitarna nakazała wycofanie partii jaj z datą minimalnej trwałości 09.09.2017 oraz 12.09.2017, które mogą jeszcze znajdować się w obrocie.
 
O powyższych wynikach badań została bezzwłocznie powiadomiona Inspekcja Weterynaryjna, która według kodów weterynaryjnych na skorupkach jaj może zidentyfikować źródło pochodzenia zakwestionowanych jaj i podjąć działania naprawcze w tej sprawie w konkretnych fermach.

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +0 pkt. razem głosów: 0





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.






Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl