Monitor fraz

Zapamiętaj mnie    Przypomnij hasło

Partner portalu




Liczba zatruć grzybami spada z roku na rok

Dodano:

pomniejsz czcionkę powiększ czcionkę


Jeszcze dwadzieścia lat temu dochodziło do kilkuset przypadków zatrucia grzybami. W ubiegłym...

Jeszcze dwadzieścia lat temu dochodziło do kilkuset przypadków zatrucia grzybami. W ubiegłym roku odnotowano ich dziewięć – mówi rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego.


Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości raz w tygodniu na e-mail!

Akceptuję regulamin portalu






Specjaliści ostrzegają, że nawet niewielka ilość trującego grzyba może doprowadzić do śmierci. Przestrzegają przed kupowaniem grzybów z niepewnego źródła i zalecają ostrożność przy zbieraniu. Szkodliwe dla zdrowia mogą być również jadalne grzyby, które są przechowywane w zły sposób.
 

W Polsce na ok. 3,3 tys. gatunków grzybów wielkoowocnikowych znajduje się ok. 200 gatunków trujących, w tym kilka śmiertelnie.
 

– Zatruć grzybami w Polsce z roku na rok jest, na szczęście, coraz mniej – przekonuje w rozmowie z agencją informacyjną Newseria Biznes Jan Bondar, rzecznik prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego (GIS). – Myślę, że odpowiednia wiedza coraz bardziej trafia do Polaków.
 

Z danych Wojewódzkie Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Poznaniu wynika, że na początku lat 90. liczba przypadków zatruć przekraczała nawet 500 rocznie, natomiast od 2008 roku utrzymuje się znacznie poniżej 100.
 

Stało się tak dzięki temu, że media o tym mówią sprawia, że rośnie ostrożność Polaków – wyjaśnia Jan Bondar. – Tym bardziej że skórka nie jest warta przysłowiowej wyprawki. Dla kawałka grzyba ryzykowanie własnym życiem czy zdrowiem jest niepoważne.
 

W ocenie rzecznika GIS do takich zdarzeń najczęściej dochodzi w grupie osób uważających, że świetnie się znają na grzybach, zbierają je bowiem i przyrządzają od lat. Głównym powodem jest rutyna, brak ostrożności, jak również błędy techniczne, takie jak zbieranie młodych owocników.
 

– W przypadku muchomora sromotnikowego, gołąbka i zielonki istotny jest czas, który musi upłynąć do momentu, gdy wykształcą one swoje charakterystyczne cechy – tłumaczy Jan Bondar. – Wcześniej nawet doświadczony grzybiarz może mieć trudności z ich odróżnieniem.
 

Dodatkowo, poważnym uchybieniem jest podawanie grzybów dzieciom. Eksperci zwracają uwagę, że dzieci poniżej 7 roku życia w ogóle nie powinny ich spożywać.
 

– Pamiętajmy, że nie jest to żywność szczególnie wartościowa – podkreśla rzecznik GIS. – Grzyby jedzone są przede wszystkim ze względu na swój zapach, walory smakowe, ale nie wartości odżywcze. Podawanie opartych na nich posiłków małym dzieciom jest bez sensu, a do tego niesie ryzyko zatrucia. W przypadku podobnej ilości toksyny dorosły może przeżyć. Jeśli natomiast dostaną się one do niewykształconego w pełni organizmu, skutki mogą być znacznie poważniejsze. Najbardziej zagrożona jest wtedy wątroba.

Czytaj dalej na następnej stronie...


1 2

Google+


źródło:





Nie ma żadnych komentarzy! Możesz być pierwszą osobą, która skomentuje tę wiadomość.
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się i bierz aktywny udział w życiu serwisu.
Skomentuj

Czy artykuł był pomocny? +1 pkt. razem głosów: 1





Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu. Gospodarz.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii. Dodając komentarz akceptujesz regulamin serwisu.


  • Dla aktywnych smaczny batonik ekologiczny
  • Dla aktywnych smaczny batonik ekologiczny

    Zespół badaczek z Wydziału Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW w składzie: prof. dr hab. Danuta Kołożyn-Krajewska, dr inż. Dorota Zielińska, dr inż. Aleksandra Szydłowska, dr inż....
  • Rynek pieczarek
  • Rynek pieczarek

    Jak wynika z danych IERiGŻ w okresie od stycznia do września br. średnia cena pieczarek skupowanych do konsumpcji bezpośredniej wyniosła 5,07 zł/kg, co oznacza, że przeciętnie pieczarki były o...
  • Eksport produktów ogrodnictwa
  • Eksport produktów ogrodnictwa

    W 2016 r. wolumen eksportu warzyw razem z grzybami i przetworów warzywnych oraz owoców wraz z orzechami i przetworów owocowych wynosił odpowiednio 1,7 mln t i 1,8 mln t był wyższy niż przed...
  • „CZAS NA ZDROWIE”
  • „CZAS NA ZDROWIE”

    11 października odbyła się Gala Finałowa Konkursu "Czas na zdrowie", którą oficjalnie otworzył Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krzysztof Jurgiel.
  • Proponowane przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą wpłynąć na wzrost cen suplementów diety
  • Proponowane przepisy dotyczące bezpieczeństwa żywności mogą wpłynąć na wzrost cen suplementów diety

    Producenci suplementów diety sceptycznie odnoszą się do projektu zmian w ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, nad którą pracuje resort zdrowia. Obawiają się kar finansowych za...




Agencja Marketingowa Wizerunek Spółka z o.o.
Plac Berwińskiego 5, 66-120 Kargowa, NIP 596-172-58-30, REGON 080420978
TEL. +48 506 650 670, FAX (68)422-11-64, TEL. (68)422-11-63
© 2010-2014r. Wszelkie prawa zastrzeżone Gospodarz.pl