| Autor: redakcja1

Produkcja pieczarek w Unii Europejskiej (2012 rok)

Według najnowszych danych przedstawionych przez FAMMU/FAPA dotyczących produkcji pieczarek w UE, w 2012 roku zebrano 1029,7 tys. ton tych grzybów wobec 1026,2 tys. ton w roku poprzednim.

Produkcja pieczarek w Unii Europejskiej (2012 rok)
Dla porównania w roku 1996 wielkość ta wynosiła 941,2 tys. ton, w roku 2000 – 1034,2 tys. ton, a w 2005 r. – 998,3 tys. ton.
 
W minionym sezonie po raz kolejny najwięcej pieczarek zebrano w Holandii i w Polsce – kraje te corocznie zbierają najwięcej tych grzybów – obydwa w granicach 250 tys. ton, co w sumie daje połowę łącznej unijnej produkcji.
 
W 2012 roku w Polsce zebrano łącznie 262 tys. ton pieczarek, podczas gdy w Holandii – 250 tys. ton. Na trzecim miejscu uplasowała się Francja z wynikiem 108, tys. ton oraz kolejno Hiszpania z produkcja na poziomie 98 tys. ton, Niemcy, Włochy oraz Irlandia – po 61 tys. ton a także 45 tys. ton Wielka Brytania i Belgia 30 tys. ton. Niewielkimi producentami pieczarek są też Węgry – z wynikiem 20 tys. ton oraz Bułgaria – zaledwie 12 tys. ton.
 
Ze wspomnianego wolumenu 1029,7 tys. ton w roku 2012 do bezpośredniej konsumpcji na unijnym rynku skierowano łącznie 652,2 tys. ton pieczarek, podczas gdy 377,5 tys. ton to grzyby do przetworzenia – najczęściej w postaci marynat – podaje FAMMU/FAPA.


Tagi:
źródło: