| Autor: redakcja1

Rynek ryb

W okresie styczeń-sierpień 2017 r. połowy ryb na Bałtyku wyniosły 102,0 tys. ton i były o 5,6% mniejsze niż w porównywalnych miesiącach roku poprzedniego.

Rynek ryb
Zwiększyły się połowy szprotów o 13,5% do 61,1 tys. ton oraz łososi - 2-krotnie do 4 tys. sztuk, a wyładunki pozostałych ważniejszych gatunków ryb były niższe niż przed rokiem. Połowy dorszy zmalały o 37,3% do 4,1 tys. ton, storni o 25,2% do 9,2 tys. ton, a śledzi o 16% do 23,7 tys. ton. Wykorzystanie kwot połowowych na koniec sierpnia 2017 r. wyniosło: dla szprotów 81,4%, dla śledzi 47,4%, dla dorszy 40%, a dla łososi 66,9%.
 
W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja ryb, przetworów rybnych i owoców morza w dużych zakładach przemysłu rybnego, tj. zatrudnienie powyżej 49 osób wyniosła 241 tys. ton i była o 2,1% mniejsza niż w tym samym okresie roku poprzedniego.
 
Jak wskazuje Krzysztof Hryszko z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, zniżka produkcji notowana jest głównie w asortymencie ryb wędzonych o 21,7% do 40,1 tys. ton, w tym podaż wędzonych łososi o 13,4% do 28,9 tys. ton. Produkcja wyrobów wysokoprzetworzonych wzrosła o 1,8% do 125,2 tys. ton, w tym konserw i prezerw o 3,1% do 48,1 tys. ton, przy mniejszej niż przed rokiem produkcji marynat o 1,0% do 42,9 tys. ton. Podstawowym gatunkiem wykorzystywanym w przetwórstwie pogłębionym były tradycyjnie śledzie - 56,9 tys. ton, spadek o 1,6%.
 
W okresie styczeń-lipiec 2017 r. produkcja świeżych i chłodzonych filetów z ryb morskich była podobna jak przed rokiem i wyniosła 32,1 tys. ton, natomiast podaż całych mrożonych ryb morskich oraz mrożonych filetów z ryb morskich zwiększono o 10% do odpowiednio 13,2 i 19 tys. ton.


Tagi:
źródło: