| Autor:

Zamiast tradycyjnego karpia na wigilię sum afrykański?

Podczas tegorocznych przygotowań do świąt Bożego Narodzenia w Olsztynie można także kupić rzadki i mało znanego do tej pory suma afrykańskiego.

 

Jak twierdzą hodowcy sum jest smaczną rybą i może być ciekawa nowością na naszym wigilijnym stole. Co więcej, otóż w przyszłych latach może nawet śmiało konkurować z naszym tradycyjnym już karpiem.

 

Ponadto coraz więcej osób rezygnuje z tradycji na rzecz nowego gatunku ryby, której mięso nie jest za tłuste oraz jest pozbawione ości, ale posiada w sobie duże ilości białka. Poza tym można go piec, smażyć, ugotować z niego zupę. Mimo iż nie jest on zbyt popularny w Polsce, ale jest powszechnie znany w we Włoszech, Niemczech, Francji, Holandii oraz na Węgrzech. Niemniej jednak najlepiej smakuje gdy osiągnie wagę około 1 kilograma.

 

Niestety te ryby potrzebują do życia wystarczająco wysokiej temperatury wody, bo około 25 stopni Celsjusza. Obecnie są one sprowadzane tylko i wyłącznie na zamówienie.

Tagi:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!