Kontrole produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS ze specyfikacją w I półroczu 2011 roku

Produkty, których nazwy zostały zarejestrowane jako chronione nazwy pochodzenia (ChNP), chronione oznaczanie geograficzne (ChOG) lub gwarantowane tradycyjne specjalności (GTS) przed wprowadzeniem do obrotu podlegają kontroli sprawdzającej zgodność procesu produkcji ze specyfikacją.

Kontrole produktów posiadających ChNP, ChOG lub GTS ze specyfikacją w I półroczu 2011 roku


W I półroczu 2011 roku IJHARS przeprowadziła 39 takich kontroli.

Kontrole przeprowadzane były na wniosek producentów, którym wygasły świadectwa jakości, jak również producentów, którzy złożyli wnioski o kontrolę po raz pierwszy. Dotyczyły takich produktów jak: bryndza podhalańska (ChNP), oscypek (ChNP), redykołka (ChNP), rogal świętomarciński (ChOG), obwarzanek krakowski (ChOG), kiełbasa lisiecka (ChOG), pierekaczewnik (GTS) oraz olej rydzowy (GTS). W I półroczu 2011 roku po raz pierwszy skontrolowany został proces produkcyjny jabłek łąckich (ChOG) oraz chleba prądnickiego (ChOG).

Według stanu na dzień 30 czerwca 2011 roku ważnych było 230 świadectw jakości i certyfikatów zgodności (Tabela 1), z czego 39 świadectw zostało wydanych w 2011 roku. 
Kontrole zgodności procesu produkcji ze specyfikacją przeprowadzane są regularnie, tj. co najmniej raz w roku. Obejmują każdy etap produkcji wyrobu posiadającego zarejestrowaną nazwę. Dzięki temu konsument może mieć pewność, że produkt finalny jest wytworzony zgodnie z oryginalną recepturą opisaną w specyfikacji.

Tabela 1. Liczba ważnych świadectw jakości i certyfikatów zgodności uprawniających producentów do wprowadzania do obrotu produktów posiadających nazwy zarejestrowane jako ChNP, ChOG lub GTS według stanu na dzień 30.06.2011 

Nazwa produktu rolnego lub środka spożywczego

Liczba świadectw jakości
i certyfikatów zgodności*

rogal świętomarciński

91

oscypek

28

wiśnia nadwiślanka

28

truskawka kaszubska

18

redykołka

12

bryndza podhalańska

10

kiełbasa lisiecka

10

miód kurpiowski

9

obwarzanek krakowski

7

jabłka łąckie

5

wielkopolski ser smażony

4

andruty kaliskie

2

miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich

2

pierekaczewnik

2

miód pitny trójniak

1

olej rydzowy

1

Razem

230


Ponadto, Inspekcja JHARS w ramach nadzoru sprawowanego nad upoważnionymi jednostkami certyfikującymi przeprowadziła kontrole sprawdzające w zakresie prawidłowości kontroli procesu produkcji ze specyfikacją miodu kurpiowskiego, wiśni nadwiślanki i truskawki kaszubskiej przeprowadzonych przez jednostki certyfikujące.

Poza kontrolami zgodności procesu produkcji produktów rolnych lub środków spożywczych ze specyfikacją, Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadza również kontrole urzędowe, których celem jest ochrona zarejestrowanych nazw. W I półroczu 2011 roku organy IJHARS we współpracy z UOKiK przeprowadziły doraźne kontrole urzędowe pod kątem bezprawnego wykorzystywania nazwy kiełbasa lisiecka. W wyniku podjętych działań, skierowano do właściwych prokuratur rejonowych trzy zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa (polegające na znakowaniu zarejestrowaną nazwą produktów nieodpowiadających specyfikacji). Ponadto, producenci nieuprawnieni do wykorzystywania zarejestrowanej nazwy zadeklarowali jej zmianę tak, aby nie wprowadzała konsumentów w błąd co do prawdziwego pochodzenia produktu.

Kontrole zgodności procesu produkcji produktów posiadających ChNP, ChOG lub będących GTS realizowane przez wojewódzkie inspektoraty JHARS gwarantują, że produkty te posiadają specyficzną i wysoką jakość. Natomiast, kontrole urzędowe, przeprowadzane z inicjatywy IJHARS, stanowią narzędzie służące ochronie zarejestrowanych nazw przed bezprawnym wykorzystywaniem w celach komercyjnych ich renomy.

* świadectwo jakości oraz certyfikat zgodności to dokumenty równoważne wydawane po przeprowadzeniu  kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją,  świadectwo jakości wydawane jest przez wojewódzkiego inspektora JHARS, a certyfikat zgodności przez upoważnioną jednostkę certyfikującą




Tagi:
źródło: