Warsztaty na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w Moskwie

W ramach inicjatywy szkoleniowej Unii Europejskiej „Better Training for Safer Food”, w dniach 27-29 września 2011 r. w Moskwie, odbyły się warsztaty na temat Kodeksu Żywnościowego zorganizowane przez Komisję Europejską przy współpracy z Regionalnym Biurem FAO dla Europy.

Warsztaty na temat Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w Moskwie
W spotkaniu udział wzięło 39 reprezentantów instytucji rządowych odpowiedzialnych za jakość i bezpieczeństwo żywności z 13 państw regionu Europy (Armenia, Azerbejdżan, Białoruś, Kazachstan, Kirgistan, Łotwa, Litwa, Mołdowa, Tadżykistan, Turcja, Ukraina, Federacja Rosyjska, Uzbekistan).

Wśród trenerów szkolenia znaleźli się eksperci Komisji Europejskiej, FAO, Sekretariatu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO (KKŻ FAO/WHO), Szwajcarii, Hiszpanii, Litwy i Polski.

Podczas warsztatów w części ogólnej omówiono m.in. organizację i zasady pracy Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO, znaczenie Kodeku Żywnościowego w kontekście Porozumienia w sprawie Środków Sanitarnych i Fitosanitarnych (SPS) Światowej Organizacji Handlu, aktualne prace Komitetów horyzontalnych i branżowych KKŻ FAO/WHO, a także zasady analizy ryzyka stosowane w pracach Kodeksu Żywnościowego.

Przedstawicielem Polski, jako Koordynatora FAO/WHO dla Regionu Europy, była Pani Marzena Chacińska, Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS (Punkt Kontaktowy KKŻ FAO/WHO dla Polski), która zaprezentowała rolę, znaczenie i działalność Komitetu Koordynacyjnego FAO/WHO dla Europy oraz podzieliła się polskimi raktycznymi doświadczeniami dotyczącymi prowadzenia prac kodeksowych na szczeblu krajowym.

Podczas drugiej części warsztatów uczestnicy mieli możliwość wziąć udział w zorganizowanej symulacji prac Komitetu KKŻ FAO/WHO (mock session). Mock session pozwoliła mniej doświadczonym państwom regionu Europy zapoznać się z procedurami prac KKŻ FAO/WHO, a także praktycznymi zasadami dotyczącymi prezentacji krajowych stanowisk na sesji, konsultacji i negocjacji z wybranymi partnerami procesu opracowywania norm Kodeksu Żywnościowego.

Podsumowując i oceniając pozytywnie rezultaty powyższych warsztatów uczestnicy podkreślali potrzebę organizacji w regionie Europy kolejnych szkoleń o podobnym charakterze, przedstawiono również konkretne propozycje tematów dalszych spotkań, jedno z których prawdopodobnie zostanie zorganizowane w przyszłym roku w Polsce przy współpracy Punktu Kontaktowego KKŻ FAO/WHO dla Polski (GIJHARS) i Regionalnego Biura FAO dla Europy.


Tagi:
źródło: