Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2016 r.

Kontrole przeprowadzone w I kwartale 2016 r. przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych miały na celu sprawdzenie, czy artykuły rolno-spożywcze spełniały wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHAR-S w I kwartale 2016 r.
Nieprawidłowości w zakresie znakowania:
  • Nazwa i rodzaj produktu, m.in.:

    • stosowanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. „chleb wiejski”, „chleb cesarski”) uniemożliwiającej konsumentowi rozpoznanie charakteru i właściwości pieczywa (np. pszenne) ze względu na rodzaj użytych mąk;

    • podanie nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu, np. „chleb żytni” zamiast „chleb mieszany”, „zapiekanka z szynką” i „pizzerinka z serem” w przypadku wyrobów, do produkcji których użyto szynki mielonej w bloku i wyrobu seropodobnego;

    • stosowanie nazwy sugerującej mięso mielone, a nie rozdrobniony produkt garmażeryjny (np. „mięso indycze”, mięso wieprzowe ekstra”);

    • podanie nazwy niezgodnej z przepisami, np. „extra oliwa z oliwek pierwszego tłoczenia” lub „oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia”;

  • Skład, m.in.:

    • brak wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym alergenów, dodatków do żywności) przy jednoczesnym podaniu takich składników, których nie wykorzystano w procesie produkcyjnym (np. drożdży);

    • podanie nazwy nieadekwatnej do faktycznie zastosowanego składnika, np. „ser” zamiast „wyrób seropodobny”;

    • brak podkreślenia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. mąki pszennej, sezamu, płatków owsianych);

    • brak gatunku zwierzęcia, z którego uzyskano mięso;

    • brak lub niewłaściwie określona zawartość mięsa;

    • brak wskazania zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. pestek słonecznika w chlebie ze słonecznikiem);

    • podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.

  • Pochodzenie, tj. brak podania pochodzenia mięsa oraz oliwy z oliwek.

  • Metody wytwarzania, m.in.:

    • podawanie określeń typu „wiejski”, „domowy”, „chłopski” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców (np. syropu glukozowego);

    • podanie w oznakowaniu mięsa drobiowego określenia „babuni” sugerującego pochodzenie mięsa z innej metody produkcji niż przemysłowa;

    • umieszczenie w oznakowaniu informacji „na naturalnym zakwasie 100%”, podczas gdy oprócz zakwasu dodawano drożdże i gotowy polepszacz oraz „bez polepszaczy i konserwantów”, podczas gdy stosowano polepszacz zawierający substancje dodatkowe.
  • Nieczytelne oznakowanie, tj. zbyt mały rozmiar czcionki.
Nieprawidłowości dotyczące znakowania wynikają z nieznajomości przepisów, nieprawidłowej ich interpretacji. Przyczyną może być również celowe działanie producentów, którzy świadomie wprowadzają w błąd konsumenta poprzez zamieszczanie na opakowaniu nieprawdziwych informacji.

IV. Sankcje

W związku ze stwierdzonymi w trakcie kontroli nieprawidłowościami wojewódzcy inspektorzy JHARS:
  • wydali 69 decyzji administracyjnych, w tym:
    • 50 decyzji nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 57,8 tys. zł,
    • 13 decyzji nakazujących poddanie produktów zabiegom prawidłowego oznakowania,
    • 5 decyzji zakazujących wprowadzenia do obrotu artykułów rolno-spożywczych,
    • 1 decyzję o odstąpieniu od wymierzenia kary pieniężnej ze względu na niski stopień szkodliwości czynu,
  • nałożyli 44 grzywny w drodze mandatów karnych na łączną kwotę 7,5 tys. zł.


Tagi:
źródło: