Biopaliwa na świecie: Peru

Produkcja biopaliw w Ameryce Południowej nie ogranicza się jedynie do działalności takich gigantów jak Brazylia i Argentyna. Rozwój tej dziedziny przemysłu, co prawda póki co w innej skali, następuje również w pozostałych państwach na kontynencie, czego przykładem jest Peru.

Biopaliwa na świecie: Peru
Szacuje się, że ten niezwykle zróżnicowany geograficznie kraj wyprodukuje w 2012 roku 220 mln litrów etanolu, co oznacza 22% wzrost o w porównaniu do sytuacji z ubiegłego roku.
 

Peruwiański etanol produkowany jest jedynie w 2 instalacjach zlokalizowanych w północnym regionie Piura. Surowcem do jego wytwarzania jest trzcina cukrowa. Korzystne warunki pogodowe i żyzne gleby sprawiają, że najlepsze notowane plony trzciny osiągają ponad 200 t/ha przy średnim zbiorze na poziomie 160 t/ha.
 

Zużycie krajowe etanolu w 2013 roku szacowane jest na 85 mln litrów.
 

Z kolei produkcja biodiesla w 2013 roku wynieść ma 32 tys. ton. Największa instalacja wytwarzająca FAME, Palmas del Espino, posiada własną plantację palmy oleistej o powierzchni ponad 7,3 tys. ha zlokalizowaną w regionie San Martin. Palmas del Espino wraz z inną firmą, Heaven Petroleum, wytwarzają łącznie ponad 90% całej produkcji biodiesla w Peru. Zużycie krajowe w 2012 roku szacowane jest na 280 tys. ton, z czego - podobnie jak miało to miejsce w 2011 roku – zdecydowaną większość stanowi import FAME z Argentyny.
 

Biorąc pod uwagę wielkość obszaru, Peru zajmuje trzecie miejsce w Ameryce Południowej. W skali światowej Peru plasuje się na dwudziestym miejscu pod względem powierzchni i trzydziestym jeśli chodzi o liczbę ludności.



Tagi:
źródło: