Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-05-03
-
Historycznie niskie bezrobocie w marcu
2024-05-03 -
MKiŚ o nowym podatku od aut spalinowych
2024-05-01 -
Grupa robocza „Owoce i warzywa”
2024-04-30 -
Na stacjach paliw ceny pozostają stabilne
2024-04-30
Poznaj produkty
-
Głębosz TYP-GR Agro-Lift
2020-07-17 -
Filtr CF100 PIUSI do paliwa, oleju z głowicą
2015-12-15 -
Szpadel ostry Comfort FISKARS
2013-02-26 -
HALA UDOJOWA RYBIA OŚĆ
2021-12-01 -
Schładzalniki zamknięte typu DF 95
2013-01-24
Biopaliwa na świecie: Peru
Produkcja biopaliw w Ameryce Południowej nie ogranicza się jedynie do działalności takich gigantów jak Brazylia i Argentyna. Rozwój tej dziedziny przemysłu, co prawda póki co w innej skali, następuje również w pozostałych państwach na kontynencie, czego przykładem jest Peru.
Peruwiański etanol produkowany jest jedynie w 2 instalacjach zlokalizowanych w północnym regionie Piura. Surowcem do jego wytwarzania jest trzcina cukrowa. Korzystne warunki pogodowe i żyzne gleby sprawiają, że najlepsze notowane plony trzciny osiągają ponad 200 t/ha przy średnim zbiorze na poziomie 160 t/ha.
Zużycie krajowe etanolu w 2013 roku szacowane jest na 85 mln litrów.
Z kolei produkcja biodiesla w 2013 roku wynieść ma 32 tys. ton. Największa instalacja wytwarzająca FAME, Palmas del Espino, posiada własną plantację palmy oleistej o powierzchni ponad 7,3 tys. ha zlokalizowaną w regionie San Martin. Palmas del Espino wraz z inną firmą, Heaven Petroleum, wytwarzają łącznie ponad 90% całej produkcji biodiesla w Peru. Zużycie krajowe w 2012 roku szacowane jest na 280 tys. ton, z czego - podobnie jak miało to miejsce w 2011 roku – zdecydowaną większość stanowi import FAME z Argentyny.
Biorąc pod uwagę wielkość obszaru, Peru zajmuje trzecie miejsce w Ameryce Południowej. W skali światowej Peru plasuje się na dwudziestym miejscu pod względem powierzchni i trzydziestym jeśli chodzi o liczbę ludności.