| Autor: redakcja1

Malownicze grzyby w styczniowych lasach

Zawsze opłaca się wyjść zimą do lasu. Taki spacer owocuje znalezieniem smacznych grzybów zimowych. Nawet, jeśli do koszyka nie trafią jadalne gatunki, to zawsze można wypatrzeć gatunki, które zachwycą swoją niezwykłością.

Malownicze grzyby w styczniowych lasach
W szarym lub czarno - białym kolorycie zimowego lasu czasem pojawia się jaskrawy przerywnik - trzęsak pomarańczowożółty (Tremella mesenterica). Widać go na martwych gałęziach, jednakże nie jest saprotrofem, czyli organizmem pobierające energię z martwych szczątków organicznych.
 
Trzęsak pomarańczowożółty pasożytuje na grzybni innych grzybów z rodzaju powłocznica (Peniophora). Zdarza się spotkać dość rzadką odmianę tego trzęsaka (fm. crystallina), pozbawioną barwnika. Wygląda wtedy jak lód, gdyż jest kryształowo prześwitujący.
 
Nierzadko można także spotkać gromadki grzybówek dzwoneczkowatych (Mycena tintinnabulum), które w warunkach dużej wilgotności wyglądają, jak pokryte śluzem.
 
Przez cały rok owocuje galaretek kolczasty (Pseudohydnum gelatinosum). Gatunek tego grzyba jest niemożliwy do pomylenia z jakimkolwiek innym. Jest on przezroczysty, galaretowaty, z kolcami pod kapeluszem. Jest to jedyny gatunek grzyba, który jada się wyłącznie na surowo! Jego galaretowata konsystencja sprawia, że nie nadaje się do przerobu.  Jeśli ktoś lubi żelki, będzie zadowolony, gdyż są to jedyne żelki o smaku grzybowym! Jednak dla pewności i bezpieczeństwa warto je przedtem sparzyć wrzątkiem.
 
Podczas zimy w lesie można zauważyć formy lodowe „wyrastające" z gałęzi (z powierzchni drewna, nigdy z kory). Za powstanie tych składających się z ok. 20 cm „włosów” struktur, odpowiada grzyb. Czego też niespełna dwa lata temu dowiedli naukowcy.
 
Zjawisko występuje tylko na drewnie opanowanym przez łojówkę różowawą (Exidiopsis effusa). W jakiś, nie wyjaśniony do końca sposób, grzyb katalizuje tak wyjątkowy mechanizm krystalizacji lodu. Warunkiem powstania „lodowych włosów" jest duża wilgotność powietrza, przy niewielkim mrozie.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!