Kategorie
Zobacz również tu
-
Indeks cen produktów mięsnych FAO
2025-06-17
Poznaj produkty
-
Fotowoltaika - odbiorniki energii
2014-07-10 -
Przyczepa budowlana skorupowa T952 – 14t
2016-02-03 -
HORTIFORM Mg (Nawóz długodziałajacy)
2012-01-16 -
Esencja probiotyczna 1 l.
2014-02-14 -
Wozy paszowe do załadunku
2014-04-04 -
Zbiorniki retencyjne typu RBIN
2021-11-23
Polskie Smaki po raz siódmy
Minister Marek Sawicki uczestniczył wczoraj w VII Dniach Produktów Tradycyjnych Polskie Smaki, które odbywają się w dniach 18-19 maja w Ząbkach na terenie Praskiej Giełdy Spożywczej.

Marek Sawicki dziękując organizatorom za zaproszenie powiedział: „Polska musi przypominać o swojej tradycji, o swoich produktach i ich dobrym smaku, bo w globalizującym się świecie coraz częściej jesteśmy poddawani dyktatowi wielkich marek i sieci handlowych. Ministerstwo rolnictwa od kilku już lat w sposób szczególny zwraca uwagę na promocję polskich produktów, ze szczególnym naciskiem na produkty tradycyjne i lokalne, wytwarzane w gospodarstwach rolnych. Warto z tymi produktami wychodzić na zewnątrz, również poprzez sprzedaż bezpośrednią.”
Minister podkreślił, że polskie produkty wyróżniają się na arenie międzynarodowej swoim smakiem, zapachem i przede wszystkim wysoką jakością. „Warto te smaki promować przy okazjach takich jak Dni Produktów Tradycyjnych, w których dziś uczestniczymy. Narzędziem promocji i gwarancją jakości są również przyznawane produktom certyfikaty oraz znak Poznaj Dobrą Żywność. W ramach Programu Poznaj Dobrą Żywność, realizowanego przez resort rolnictwa, promujemy polską dobrą żywność zarówno na rynkach krajowych, jak i zagranicznych. W roku 2010 wartość wyeksportowanych produktów przekroczyła 53 mld zł, a blisko 10,5 mld zł to dodatni bilans handlowy wypracowany na artykułach rolno-żywnościowych” – zaznaczył minister Marek Sawicki.
Podczas uroczystości wręczone zostały również nagrody Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszą prezentację produktu tradycyjnego oraz nagrody w konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
W wydarzeniu bierze udział blisko osiemdziesięciu wytwórców produktów spożywczych, które przygotowane są w oparciu o tradycyjne receptury, oferując wyroby prezentujące tradycje kulinarne województw: kujawsko-pomorskiego, mazowieckiego, śląskiego, świętokrzyskiego i wielkopolskiego.
Źródło: http://www.minrol.gov.pl
