Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym

Podsekretarz stanu Andrzej Butra uczestniczył w finale konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2011.

Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym
Uroczystość została zorganizowana po raz 36. przez Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego Oddział Technologii Mięsa i Tłuszczu (dawniej Instytut Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego) i odbyła się w ramach XXXVI Dni Przemysłu Mięsnego. 

Wiceminister podkreślił wysoką jakość wszystkich wyróżnionych produktów oraz przypomniał, że owa jakość jest doceniana nie tylko przez konsumentów w kraju lecz także poza jego granicami. – Wyniki w handlu zagranicznym świadczą o tym, że polski przemysł rolno-spożywczy daje sobie doskonale radę na światowych rynkach – powiedział Andrzej Butra i dodał: Gratuluję wszystkim laureatom konkursu i życzę dalszych sukcesów, owoców w pracy dla dobra polskiego przemysłu mięsnego.

Zwycięzcy XXXVI Konkursu „Produkty najwyższej jakości w przemyśle mięsnym” JESIEŃ 2011 podsekretarz stanu wręczył puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Otrzymały go Zakłady Przetwórstwa Mięsnego Henryk Kania S.A. w Pszczynie.

Konkurs JESIEŃ 2011 obejmował następujące grupy wędlin: wędzonki (wszystkie rodzaje), kiełbasy podsuszane, kiełbasy suszone, wędliny surowe i surowe dojrzewające (wędzonki, kiełbasy). Ocenę konkursową przeprowadzono 6 i 7 października br. w Oddziale Technologii Mięsa i Tłuszczu IBPRS w Warszawie.

Do Konkursu zgłoszono łącznie 140 próbek, w tym 21 sztuk próbek wędlin deklarowanych przez producentów jako produkty wytwarzane metodami tradycyjnymi: 9 szt. wędzonek, 4 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych podsuszanych, 2 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych suszonych, 2 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych oraz 4 szt. wyrobów podrobowych.

Podstawą konkursowej oceny jakościowej wędlin była ocena sensoryczna wykonana przez dwa dziewięcioosobowe zespoły rzeczoznawców. W wyniku tej oceny oraz analiz chemicznych wyselekcjonowano:

57 szt. próbek wędzonek, w tym: 36 szt. szynek, 4 szt. baleronów, 5 szt. boczków,

7 szt. polędwic, 1 szt. wędzonki bekonowej, 1 szt. wędzonki drobiowej i 3 szt. innych wędzonek,

29 szt. próbek kiełbas podsuszanych w tym: 26 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych

i 3 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych,

28 szt. próbek kiełbas suszonych, w tym: 1 szt. kiełbas drobno rozdrobnionej, 19 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych i 8 szt. kiełbas grubo rozdrobnionych,

7 szt. próbek kiełbas surowych i surowych dojrzewających, w tym: 4 szt. kiełbas drobno rozdrobnionych surowych i 3 szt. kiełbas średnio rozdrobnionych surowych,

8 szt. próbek kiełbas średnio rozdrobnionych,

6 szt. innych produktów.

Oznacza to, że wymagania konkursowe spełniło 135 próbek wędlin z 32 zakładów mięsnych i drobiarskich. Wszyscy producenci zostali wyróżnieni dyplomami za „Najwyższą Jakość Produktu” JESIEŃ 2011.

Nagrodzone produkty w ocenie sensorycznej uzyskały jakość całkowitą na poziomie 4,5 do 5 punktów, a żadna z cech jakościowych nie otrzymała noty niższej niż 4 punkty, natomiast w badaniach chemicznych były zgodne z właściwymi normami.


Tagi:
źródło: