Kategorie
Zobacz również tu
-
Kupuj eko i chroń planetę!
2024-04-19
Poznaj produkty
-
AGREGAT PODORYWKOWY TYP-APZZ Agro-Lift
2020-05-08 -
Ciągnik rolniczy Hattat 398 ABGroup
2020-06-15 -
Traktorek Hinomoto N209D 4x4
2011-12-27 -
Chwytak do bel
2011-03-14 -
Mieszanki paszowe dla Gęsi
2015-04-16 -
Ładowarka teleskopowa JCB 536-70 AGRI
2020-05-22
Spotkanie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka
Wypracowanie działań mających na celu ograniczenie zapotrzebowania na importowane białko sojowe przeznaczone do żywienia zwierząt to główny cel prac zespołu powołanego Zarządzeniem nr 5 Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28.02.2017 r.
4 października br. odbyło się czwarte posiedzenie Zespołu ds. alternatywnych źródeł białka, któremu przewodniczył minister Krzysztof Jurgiel. W spotkaniu udział wzięli przedstawiciele producentów, związków, stowarzyszeń, instytutów naukowych, którzy zostali powołani do prac zespołu.
Zespół pracuje nad programem dotyczącym możliwości stosowania alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Polska importuje rocznie ponad 2,3 mln ton śruty sojowej.
Na spotkaniu przeanalizowano działania, jakie może podjąć Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także hodowcy, producenci pasz, ośrodki doradztwa rolniczego i instytuty naukowe, by zwiększyć stosowanie alternatywnych źródeł białka w żywieniu zwierząt. Wśród tych działań większość ukierunkowana jest na upowszechnienie hodowli soi, zwiększenie areału uprawy tej rośliny, zwiększenie możliwości udziału rzepaku w mieszankach paszowych stosowanych w żywieniu zwierząt. Działania związane z dopuszczeniem do stosowania w żywieniu zwierząt przetworzonego białka zwierzęcego będą wymagały zmiany przepisów na poziomie Unii Europejskiej.
Wszyscy członkowie zespołu wykazali chęć podjęcia trudu i realizacji programu. Większość wskazała jednak, że uniezależnienie Polski od importu soi jest procesem długotrwałym. Nie ma możliwości szybkiego ograniczenia importu ponad 1 mln ton białka sojowego i zastąpienia go rodzimym źródłem białka.