| Autor: redakcja1

Polska importerem netto baraniny

W 2018 r. polski eksport żywca i mięsa baraniego wyniósł 882 tony, a import 1031 ton. Oznacza to, że Polska przestała być eksporterem netto, a stała się importerem netto baraniny.

Polska importerem netto baraniny
Najwięcej owiec dostarczono do Włoch - 61% eksportu żywca i w Holandii - 28%. Mięso sprzedawano we Francji - 65%, Belgii - 11,7%, Danii - 5,2% i Austrii - 4,9%. Polska nie sprowadzała w 2018 r. żywych owiec, a tylko mięso. Przywożono je z Nowej Zelandii - 46%, Wielkiej Brytanii - 22%, Irlandii - 13% i Niemiec - 14%. Cena w eksporcie mięsa wyniosła w 2018 r. 6,10 EUR/kg, a w imporcie 6,80 EUR/kg.
 
Zgodnie z krótkoterminową prognozą, w 2019 r. produkcja baraniny w UE-28 może być wyższa niż w 2018 r. o 1%. Wzrosną obroty handlu zagranicznego baraniną. Zwyżka zarówno importu, jak i eksportu oceniana jest na 2%. W efekcie całkowita podaż mięsa owczego w UE-28, w 2019 r. może być wyższa niż przed rokiem o 1,1% - 11 tys. ton. Jest to stosunkowo mało i według Komisji nie spowoduje zmian w konsumpcji, która oceniana jest na 1,7 kg/mieszkańca, czyli tak jak w 2018 i w 2017 r. Taka sytuacja przemawia za utrzymaniem ceny rocznej na poziomie z 2018 r., choć w poszczególnych półroczach czy kwartałach trendy mogą być odmienne.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!