| Autor: redakcja1

Rynek mięsa owczego i koziego w UE. W 2017 r. produkcja wzrośnie do 990 tys. ton, a konsumpcja - do 1,12 mln ton

W I połowie 2016 r. produkcja netto mięsa owczego i koziego w krajach Wspólnoty zmalała o 1,6%, i to pomimo zwyżki pogłowia tych zwierząt odnotowanego w grudniu 2015 r.

Rynek mięsa owczego i koziego w UE. W 2017 r. produkcja wzrośnie do 990 tys. ton, a konsumpcja - do 1,12 mln ton
W Wielkiej Brytanii produkcja netto mięsa owczego i koziego obniżyła się o 4,5%. Spadek ten był dość nieoczekiwany, gdyż pogłowie owiec w grudniu 2015 r. na Wyspach Brytyjskich zwiększyło się o 1,8%. Poza tym, warunki pastwiskowe nieco gorsze na wiosnę znacznie się poprawiły w czasie lata. Tym samym wzrost produkcji w Wielkiej Brytanii na poziomie 1% w 2016 r., choć podobny wzrost produkcji odnotowano w 2015 r., nadal pozostaje możliwy do osiągnięcia. W I połowie 2016 r. zaobserwowano natomiast wzrosty ubojów tych zwierząt w Hiszpanii, we Francji, w Irlandii oraz w Rumuni, odpowiednio o 5%, 6%, 7% oraz 15%.
 
Według prognoz Komisji Europejskiej (Short Term Outlook for EU arable crops, dairy and meat markets – Autumn 2016), w 2016 produkcja netto mięsa owczego i koziego w krajach UE-28 zwiększy się prawdopodobnie o 1% do 929 tys. ton. W 2017 roku produkcja może wzrosnąć o następne 0,4% do 933 tys. ton. Produkcja brutto tego gatunku mięsa może wynieść w 2016 r. oraz w 2017 r. więcej odpowiednio o 2,4% do 979 tys. ton oraz o 0,7% do 986 tys. ton.
 
Po pierwszych siedmiu miesiącach 2016 r. import mięsa oraz żywca owczego do UE zwiększył się o prawie 6%. Udział Nowej Zelandii w tym imporcie kształtował się na poziomie 90%. Wzrostowi przywozu z Nowej Zelandii o 7,8% towarzyszył spadek dostaw z innych kierunków, m.in. z Australii o 19,5%, Urugwaju o 26,6% oraz Falklandów o 12,7%. W II połowie br. dostawy mięsa jagnięcego z Nowej Zelandii prawdopodobnie się zmniejszą za sprawą niższej liczby jagniąt gotowych do uboju niż się spodziewano. Zdaniem Komisji Europejskiej, w 2016 r. Wspólnota sprowadzi 206 tys. ton mięsa owczego i koziego, tj. o 2% więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku przywóz tego gatunku mięsa do Unii może wzrosnąć o 1% do 209 tys. ton.
 
Według FAMMU/FAPA, w pierwszych siedmiu miesiącach br. kraje UE wyeksportowały prawie o 17% mniej mięsa owczego niż w analogicznym okresie 2015 r. Dostawy do Hongkongu obniżyły się aż o 42%, natomiast Szwajcaria okazała się jedynym z ważnych rynków zbytu, do którego unijny wywóz wzrósł o 7%. Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. kraje Unii wyeksportują 19 tys. ton mięsa owczego i koziego, tj. o 2% mniej niż w 2015 r. W przyszłym roku wywóz ten może natomiast wzrosnąć o 3%. Nieco lepiej kształtują się perspektywy dotyczące eksportu żywca owczego i koziego.
 
W pierwszych siedmiu miesiącach br. wywóz tych zwierząt ze Wspólnoty zwiększył się o ponad 37%. Czterech największych odbiorców, tj. Libia, Jordania, Izrael, Liban żywca owczego i koziego z Unii łączny udział w eksporcie na poziomie 95% zlokalizowanych było w regionie śródziemnomorskim. Znaczne wzrosty wywozu odnotowano w przypadku Jordanii, Izraela i Libii. Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. Wspólnota wyeksportuje 51 tys. ton żywca owczego i koziego w ekwiwalencie mięsa, tj. o 35% więcej niż w 2015 r. W przyszłym roku wywóz tych zwierząt wzrośnie o kolejne 5% do 53 tys. ton.
 
Jak prognozuje Komisja Europejska, w 2016 r. konsumpcja mięsa owczego i koziego ogółem w krajach UE wzrośnie o 1,3% do 1 mln 116 tys. ton, a w 2017 r. o dalsze 0,5% do 1 mln 121 tys. ton. Udział spożycia tego gatunku mięsa w konsumpcji ogółem mięsa w krajach Wspólnoty jest dość niski, i kształtuje się na poziomie 2,5% lub 1,9 kg/osobę. W 2016 r. spożycie mięsa owczego i koziego per capita w Unii zwiększy się o 0,9%, a w 2017 r. o 0,2%.


Tagi:
źródło: