| Autor: redakcja11

Francja: Spadł import mięsa jagnięcego

W I połowie br. Francuzi odnotowali znaczny spadek importu mięsa jagnięcego, na który złożył się wzrost krajowej produkcji tego gatunku mięsa oraz spadek spożycia na rynku wewnętrznym – podaje FAMMU/FAPA.

Francja: Spadł import mięsa jagnięcego

Zmniejszył się przywóz jagnięciny od wszystkich głównych dostawców między innymi z Nowej Zelandii obniżył się o 17% do 6,7 tys. ton, natomiast zakupy w Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii (największy dostawca) spadły odpowiednio o 19% i 18%. Hiszpania była jedynym większym producentem jagnięciny, który dostarczył więcej tego gatunku mięsa do Francji niż w roku ubiegłym (w okresie styczeń-maj br. import wzrósł o 23% do 4,9 tys. ton).

 

Trzeba podkreślić, że francuscy producenci mięsa jagnięcego nie zyskali zbyt dużo na wzroście produkcji, gdyż spożycie jagnięciny na rynku francuskim zmalało. Najprawdopodobniej przyczyniły się do tego wysokie ceny tego gatunku mięsa. W pierwszej połowie 2016 roku konsumpcja mięsa owczego we Francji spadła o 4% w stosunku do analogicznego okresu 2015 r.



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!