Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-25
-
Na stacjach paliw ceny ustabilizowały się
2024-04-23 -
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Zetor Proxima Power 115
2011-01-04 -
Nawóz wapniowy węglanowy pow. 50% CaO
2011-07-08 -
Podajnik torfu PT200
2012-01-10 -
Ładowarki STRIEGEL model 300DY/A z kabiną
2014-07-14
Francja: Spadł import mięsa jagnięcego
W I połowie br. Francuzi odnotowali znaczny spadek importu mięsa jagnięcego, na który złożył się wzrost krajowej produkcji tego gatunku mięsa oraz spadek spożycia na rynku wewnętrznym – podaje FAMMU/FAPA.
Zmniejszył się przywóz jagnięciny od wszystkich głównych dostawców między innymi z Nowej Zelandii obniżył się o 17% do 6,7 tys. ton, natomiast zakupy w Irlandii oraz w Wielkiej Brytanii (największy dostawca) spadły odpowiednio o 19% i 18%. Hiszpania była jedynym większym producentem jagnięciny, który dostarczył więcej tego gatunku mięsa do Francji niż w roku ubiegłym (w okresie styczeń-maj br. import wzrósł o 23% do 4,9 tys. ton).
Trzeba podkreślić, że francuscy producenci mięsa jagnięcego nie zyskali zbyt dużo na wzroście produkcji, gdyż spożycie jagnięciny na rynku francuskim zmalało. Najprawdopodobniej przyczyniły się do tego wysokie ceny tego gatunku mięsa. W pierwszej połowie 2016 roku konsumpcja mięsa owczego we Francji spadła o 4% w stosunku do analogicznego okresu 2015 r.