| Autor: redakcja6

Spadek importu mięsa owczego i koziego do Unii Europejskiej (I-V 2014)

Jak zauważa FAMMU/FAPA, w okresie od stycznia do końca maja 2014 roku import mięsa oraz żywca owczego i koziego do krajów Wspólnoty uległ niewielkiej obniżce.

Spadek importu mięsa owczego i koziego do Unii Europejskiej (I-V 2014)

Import mięsa owczego i koziego do UE

Zakupy mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do państw członkowskich spadły w analizowanym okresie do poziomu 105,6 tys. ton, czyli o 1,4%.

Handel mięsem owczym i kozim z UE

Tradycyjnie największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (88,5 tys. ton, 83,8% udział w handlu). Większe ilości tych towarów sprowadzano także z Australii (10,2 tys. ton), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (około 2 tys. ton), Urugwaju (1,6 tys. ton), Chile (1,5 tys. ton) oraz z Argentyny (około 860 ton).
Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!