| Autor: redakcja11

Rośnie popyt na jagnięcinę w Chinach

W maju br. Chińczycy sprowadzili prawie 27 tys. ton mięsa jagnięcego, czyli o 18% więcej niż przed rokiem.

Rośnie popyt na jagnięcinę w Chinach

Rynek mięsa w Chinach

W ocenie FAMMU/FAPA, przyczyną tego jest znaczny skok cen wieprzowiny, czyniąc jagnięcinę gatunkiem mięsa bardziej atrakcyjnym cenowo. Warto również przypomnieć, że w 2015 r. dostawy jagnięciny na rynek chiński były przez większość roku dość słabe ze względu na wysoki poziom zapasów w chłodniach, sporą podaż na rynku wewnętrznym a także relatywnie tanią wieprzowinę.

W 2016 r. sytuacja się zmieniła, bowiem ceny wieprzowiny na tym rynku są niebywale wysokie, co odciąga konsumentów od mięsa wieprzowego w kierunku tańszej jagnięciny. W dodatku za wzrost sprzedaży w dużej mierze odpowiada zwiększony popyt wśród rosnącej populacji klasy średniej w Państwie Środka. Tym samym dzięki tej grupie społecznej zwiększa się konsumpcja mięsa czerwonego ogółem w Chinach. Oczywiście wieprzowina pozostaje w tym kraju gatunkiem mięsa „pierwszego wyboru”, jednakże gdy tylko drożeje traci swoich klientów na rzecz innych gatunków mięsa.

Drożejąca wieprzowina w 2016 r., wpłynęła na wzrost importu mięsa jagnięcego do Chin z zagranicy, głównie z Australii, Nowej Zelandii, jak również z Chile i Urugwaju. Dostawy z Nowej Zelandii zwiększyły się w maju br. o 18% do 18,4 tys. ton, a import z Australii wzrósł o 38% do 8,2 tys. ton. W ciągu pierwszych pięciu miesięcy 2016 r. trafiło do Chin o 2% więcej mięsa jagnięcego niż rok wcześniej. 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!