| Autor: redakcja11

Zwyżka importu mięsa owczego i koziego do UE (I-V 2016)

W okresie styczeń-maj 2016 r. import mięsa owczego i koziego (w tym żywca) do krajów Unii Europejskiej wzrósł o 8,4%, i wyniósł 115,6 tys. ton - podaje FAMMU/FAPA.

Zwyżka importu mięsa owczego i koziego do UE (I-V 2016)

Import mięsa owczego i koziego

W dalszym ciągu największy udział w handlu tym towarem ze Wspólnotą miała Nowa Zelandia (103,1 tys. ton, 89,2% udział w handlu). Przywóz z Nowej Zelandii wzrósł w odniesieniu do analogicznego okresu 2015 r. o 11,3%. Ponadto większe ilości mięsa owczego i koziego sprowadzano także z Australii (7,3 tys. ton, spadek o 19,6%), byłej Jugosłowiańskiej Republiki Macedonii (1,8 tys. ton, wzrost o 21,2%), Chile (nieco ponad 1 tys. ton, spadek o 9,8%), Urugwaju (883 tony, spadek o 22%), Islandii (667 ton, prawie trzykrotny wzrost), Falklandów (400 ton, spadek o 8,9%) oraz z Argentyny (386 ton, spadek o 8,9%). 



Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!