Mięta ananasowa (Mentha rotundifolia variegata)

Jedna z sześciuset odmian mięty ziołowej. Nazwa wywodzi się od zapachu jaki wydziela, mianowicie ananasa.

Mięta ananasowa (Mentha rotundifolia variegata)
Wiele gatunków mięty w nazwie posiada nazwę rośliny której wydziela aromat. Dodatkową cechą charakterystyczną jest barwa jej liści, która posiada jasnożółte pasemka lub białe plamki. Niektórzy twierdzą, iż to ubarwienie poprawia atrakcyjność tej rośliny. Wysokością nie przekracza ona 25cm, natomiast szerokością 20m.

Liście można używać zarówno ususzone lub świeże, jako dodatek do potraw lub środek o działaniu leczniczym. Najczęściej z ususzonych liści zaparza się herbatę. W potrawach z baraniny dodaje się świeże, drobno posiekane. Kandyzowane stanowią dodatek dekoracyjny niemal większości potraw. Niektórzy dodają liście mięty ananasowej do kąpieli, chwaląc jej działanie rozluźniająco relaksacyjne. Jej wykorzystanie często można spotkać jako środka zapachowego. Ważne jest wówczas przycinanie na długości 15cm, aby pobudzić rozrost nowych, intensywniej pachnących listków.

Warunki jakie są najodpowiedniejsze do rozwoju mięty ananasowej to nasłonecznione miejsce, zapewniające dostęp promieni przez ok 5 godzin w ciągu dnia. Temperatura jaką należy utrzymać to między 15 - 20 st. C. W warunkach domowych ten rodzaj mięty rozwija się o wiele bujniej, dlatego zaleca się przesadzanie w doniczki coraz to większe, chyba że dzielimy roślinę na mniejsze części (rozsadę). Jeśli chodzi o glebę to powinna ona być stale wilgotna, jednocześnie nie przesączona wodą. Nawozić powinno się co 3-4 tygodnie nawozem płynnym. Dawkę lepiej stosować o połowę mniejszą niż ta podana w instrukcji. Kompost powinien być na bazie gleby z dodatkiem perlitu.

Gatunek tejże mięty jest wytrzymały i szybko rosnący. Zalecany tym bardziej dla amatorów hodowlanych.


Tagi:
źródło: