Unijny rynek brojlerów (grudzień 2012)

Przeciętna cena kurcząt patroszonych z szyjkami (65%), jaką zanotowano na terenie Unii Europejskiej w połowie grudnia 2012 wyniosła 193,5 euro/100 kg, tj. o 0,5% mniej w porównaniu z listopadem oraz o 3,8% więcej niż w analogicznym okresie 2011 roku.

Unijny rynek brojlerów (grudzień 2012)
Największy wpływ na wysokie ceny kurcząt w grudniu (w ujęciu r/r) miał popyt wewnętrzny na ten gatunek mięsa oraz wzrost eksportu. Z danych wynika, że ceny kurcząt były o 11% wyższe w porównaniu ze średnią ceną w latach 2007-2011.
 
Z kolei spadek cen mięsa kurczęcego od października 2012 roku związany był z wprowadzeniem przez Komisję Europejską ograniczenia refundacji wywozowych mięsa drobiowego o jedną trzecią.

W połowie listopada największe spadki zanotowano w Portugalii (-9,6%), Słowacji (-5%) i Holandii (-4%). W Polsce natomiast mięso brojlerów potaniało w o 0,4%. Jednocześnie w grudniu polskie kurczęta były najtańsze spośród wszystkich państw członkowskich i wyniosły 131,1 euro/100 kg.
 
W analizowanym okresie najwyższe ceny zanotowano w Danii, Finlandii, Niemczech i na Cyprze (256-263 euro/100 kg). Natomiast największy ich wzrost miał miejsce w Danii (+8,7%) i Bułgarii (+8,2%)


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!