Spadek produkcji wieprzowiny

Według danych opublikowanych w połowie kwietnia bieżącego roku, w nadchodzącym roku produkcja unijnej wieprzowiny może zmniejszyć się o 5-10 procent.

Spadek produkcji wieprzowiny
Niestety ze względu na wprowadzenie z dniem 1 stycznia przyszłego roku zakazu stosowania pojedynczych kojców dla prośnych loch przewidywany jest spadek produkcji mięsa wieprzowego.
Po tym terminie będzie obowiązywać grupowy system utrzymania loch. Zdaniem ekspertów z wymianą zdąży zaledwie 12 unijnych krajów. Następne 12 państw będzie gotowe w 60-90 procentach. Z kolei 3 pozostałe zrobią to w minimalnym stopniu.
W związku z tym wielu hodowców będzie zmuszonych do wycofania się z działalności z powodu zbyt wysokich kosztów związanych z dostosowaniem się do unijnych norm. Tym samym oznacza to mniejszą ilość wieprzowiny na unijnym rynku przy tak dużym zapotrzebowaniu, co spowoduje podwyżkę cen tego gatunku mięsa.


Tagi:
źródło:

Najświeższe wiadomości zawsze na czas!

Zapisz się do bezpłatnego newslettera Gospodarz.pl i otrzymuj najważniejsze wiadomości z branży raz w tygodniu bezpośrednio na Twoją skrzynkę e-mail!