| Autor: redakcja6

Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej. Dalszy spadek cen (styczeń 2013)

W styczniu 2013 roku zaobserwowano kontynuację spadku cen mięsa wieprzowego utrzymującą się już od połowy października ubiegłego roku.

Rynek wieprzowiny w Unii Europejskiej. Dalszy spadek cen (styczeń 2013)
W analizowanym miesiącu, średnia cena wieprzowiny dla wszystkich państw Unii Europejskiej osiągnęła poziom 170,10 euro/100 kg, co oznacza, że była jednocześnie o 2,1% niższa od średniej ceny z grudnia 2012 roku oraz o blisko 12% wyższa niż w pierwszym miesiącu 2012 roku.
 
W okresie od grudnia ubiegłego roku do tycznia bieżącego roku, ceny uległy obniżeniu w 21 krajach Wspólnoty, jednak największą równicę zanotowano w następujących państwach:
  • Cypr – spadek o 10,3%
  • Czechy – spadek o 7,0%
  • Łotwa – spadek o 5,8%
  • Słowacja – spadek o 5,2%
  • Polska – spadek o 4,9%
  • Dania – spadek o 4,6%
  • Litwa – spadek o 4,2%
  • Słowenia – spadek o 4,1%
  • Belgia – spadek o 3,8%
  • Holandia – spadek o 3,8%
  • Estonia – spadek o 3,6%
Wzrost cen zaobserwowano w 6 państwach członkowskich, wśród których największy w:
  • Hiszpanii – wzrost o 1,8%
  • Malcie – wzrost o 5,5%
W Polsce średnia cena kształtowała się na poziomie 166,50 euro/100 kg i była o 1,8% niższa niż w Niemczech oraz o 3,8% wyższa w porównaniu z ceną w Danii.
 
Należy przy tym zwrócić uwagę, iż w styczniu bieżącego roku średnia reprezentatywna cena wieprzowiny w Polsce przewyższyła o 6,6% średnią cenę ze stycznia 2012 roku.

 



Tagi:
źródło: