Kategorie
Zobacz również tu
-
2024-04-23
-
Wyniki kontroli jakości handlowej jaj
2024-04-23 -
Ceny serów w Polsce (14.04.2024)
2024-04-23 -
Nie będzie połączenia inspekcji
2024-04-23
Poznaj produkty
-
Prasy stałokomorowe SIPMA PS 1223 FASTER
2013-07-19 -
TAŚMOWY SYSTEM ZACISKOWY
2016-04-29 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Opryskiwacz MAMUT
2011-07-05 -
Ładowarka teleskopowa JCB 542-70
2020-08-13
Nowe warunki eksportu mięsa końskiego do Japonii
W dniu 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny na rynek japoński.
Jak wskazuje Główny Inspektorat Weterynarii, nowe wymagania zostały określone w poniższych dokumentach:
- świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego eksportowanych z Polski do Japonii,
- wymogach w zakresie zdrowia zwierząt dla koniny itp., przeznaczonej do eksportu z Polski do Japonii.
Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2013 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 2005 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.
Dodatkowo, Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii. W ostatnim czasie kwestia ta była omawiana w trakcie trwających targów „Zielony Tydzień” podczas polsko-japońskiego spotkania na szczeblu wiceministrów rolnictwa w dniu 15 stycznia br. w Berlinie, w którym uczestniczyli również przedstawiciele GIW.