Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Zbiorniki Stalowe
2016-01-07 -
Eletor SYG-01-WR
2021-11-29 -
Traktorek Yanmar YM2210BD 4x4
2011-12-19
Nowe warunki eksportu mięsa końskiego do Japonii
W dniu 14 stycznia 2016 r. władze japońskie poinformowały o ostatecznej akceptacji nowych warunków eksportu koniny na rynek japoński.
Jak wskazuje Główny Inspektorat Weterynarii, nowe wymagania zostały określone w poniższych dokumentach:
- świadectwie zdrowia dla mięsa końskiego i produktów z mięsa końskiego eksportowanych z Polski do Japonii,
- wymogach w zakresie zdrowia zwierząt dla koniny itp., przeznaczonej do eksportu z Polski do Japonii.
Uzgodnienie ww. dokumentów jest zakończeniem kilkuletnich starań pracowników Głównego Inspektoratu Weterynarii oraz Ambasady RP w Tokio. Negocjacje ww. dokumentów rozpoczęto w 2013 r. w celu aktualizacji wymagań uzgodnionych w 2005 r. oraz zwiększenia wolumenu eksportu mięsa końskiego na rynek japoński.
Dodatkowo, Główny Lekarz Weterynarii prowadzi rozmowy ze stroną japońską w celu umożliwienia eksportu żywych koni z Polski do Japonii. W ostatnim czasie kwestia ta była omawiana w trakcie trwających targów „Zielony Tydzień” podczas polsko-japońskiego spotkania na szczeblu wiceministrów rolnictwa w dniu 15 stycznia br. w Berlinie, w którym uczestniczyli również przedstawiciele GIW.
