Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Haybuster Model H-1030
2020-07-15 -
Opryskiwacz Trend
2020-08-05 -
Wygarniacz gałęzi
2013-04-02 -
Zbiornik paliwa MC9000
2013-11-25
Nowe zasady etykietowania produktów
Od połowy grudnia 2014 roku obowiązują nowe przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 wprowadzające zmiany w dotychczasowym sposobie znakowania i etykietowania żywności – podaje FAMMU/FAPA.
Etykietowanie żywności
Do tej pory należało stosować ogólne przepisy związane etykietowaniem żywności pochodzące z 1978 r., oraz przepisy w sprawie określania wartości odżywczej z 1990 r. Jednakże od tamtych czasów sporo zmieniły się oczekiwania konsumentów i praktyki rynkowe, a unijni konsumenci mają większą świadomość, nowe przepisy znacznie ułatwią konsumentom podejmowanie właściwych decyzji. Mogą też przyczynić się do poprawy stylu życia i wyboru zdrowszych produktów.
Nowe etykiety muszą spełniać szczegółowe wymogi, takie jak m.in.: lepsza czytelność informacji, jak minimalny rozmiar czcionki, którą drukuje się obowiązkowe informacje, a także jaśniejszy i zharmonizowany sposób oznaczania w wykazie składników alergenów, obowiązkowe podawanie informacji o alergenach w przypadku żywności nieopakowanej, w tym również w restauracjach i kawiarniach, wymóg podawania pewnych informacji o wartości odżywczej, pochodzeniu świeżej wieprzowiny, baraniny, koziny i drobiu, jak i również o pochodzeniu roślinnym olejów i tłuszczów rafinowanych, itp.
Niemniej jednak, przemysł spożywczy miał trzyletni okres przejściowy - od roku 2011 na dostosowanie się do wejścia przepisów w życie z dniem 13 grudnia 2014 roku, chociaż na rynku w dalszym ciągu będzie można się zetknąć z produktami oznakowanymi według starych reguł, gdyż zgodnie z rozporządzeniem żywność wprowadzona do obrotu lub oznakowana przed 13 grudnia 2014 r. może pozostać na rynku do wyczerpania jej zapasów.
Przepisy związane z obowiązkowymi informacji o wartości odżywczej będą stosowane dopiero od 13 grudnia 2016 r., aczkolwiek informacje po 13 grudnia br. będą musiały być zgodne z przepisami nowego rozporządzenia.
