Kategorie
Zobacz również tu
-
Pistacjowy zawrót głowy
2025-04-29 -
Ceny skupu mleka w Polsce
2025-04-29 -
Ceny drobiu w Polsce (20.04.2025)
2025-04-29
Poznaj produkty
-
Przyczepa rolnicza T940/2
2016-01-19 -
Wał do zagęszczania gleby SOLO
2014-04-09 -
Głowica kpl. nieuzbrojona ZETOR 5211 i 7211
2012-04-18 -
MŁOT HYDRAULICZNY seria300/400/500/600/700
2012-01-05 -
ELETOR IC-DC50W24VB
2020-02-07 -
Paleta wychwytująca PIBC
2016-05-05 -
Wóz asenizacyjny SIPMA WA 400 DELFIN
2013-12-16
UE: Zmiana regulacji dot. kazeinianów spożywczych
W dniu 5 maja 2016 r. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/691 zmieniające załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w stosunku do używania dodatków do żywności w kazeinianach spożywczych - podaje FAMMU/FAPA.

Kazeiniany spożywcze są produktami mleczarskimi otrzymanymi w drodze poddania kazeiny spożywczej lub ziaren koagulatu kazeiny spożywczej działaniu czynników neutralizujących, po którym następuje suszenie. Jednoznaczne przepisy odnoszące się do klasyfikacji niektórych substancji w kazeinianach spożywczych stanowiących dodatki do żywności zawiera Dyrektywa (UE) 2015/2203.
Niemniej jednak grupa ta nie jest jednak określona w wykazie zawartym w załączniku II do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008. W związku z tym również na mocy Rozporządzenie Komisji (UE) nr 2016/691 ustanowiono kategorię „Kazeiniany spożywcze” i włączono do niej dodatki dopuszczone w kazeinianach spożywczych z podaniem odpowiednich warunków stosowania. W ten sposób zapewniona jest jasność prawa i nie wprowadza się nowych zastosowań dodatków do żywności. Rozszerzenie użycia tych dodatków stanowi aktualizację wykazu unijnego niemającą wpływu na zdrowie człowieka.
