22% wzrost produkcji cukru

Jak prognozuje Komisja Europejska, produkcja cukru z kampanii w sezonie 2017/2018 będzie w UE wyższa niż w sezonie 2016/2017 o 22% i wyniesie 20,6 mln ton.

22% wzrost produkcji cukru
Produkcja ta będzie podniesiona do 22 mln ton o cukier przeniesiony z kampanii 2016/2017. Większa produkcja w UE jest efektem zwiększenia się obszaru zakontraktowanych buraków cukrowych o 17% do 1 661 tys. ha, ze względu na zniesienie kwot produkcyjnych cukru. Zdaniem KE bardzo duży wzrost produkcji cukru zaobserwowano na rynkach największych unijnych producentów, czyli we Francji o 44% do blisko 6 mln ton i w Niemczech o 39% do 5 mln ton. Produkcja w Polsce może wzrosnąć o 19% do 2,3 mln ton, a w Wielkiej Brytanii o 53% do 1,4 mln ton.

W sezonie 2017/2018 produkcja cukru w Polsce kształtuje się w granicy sporo większej niż w tym samym czasie sezonu 2016/2018. Według GUS w okresie od września 2017 r. do stycznia 2018 r. w kraju wyprodukowano w sumie 2,2 mln ton cukru, czyli o 10% więcej niż w tym samym okresie roku 2016/2017.

Jak wynika z danych Związku Producentów Cukru w Polsce kampania cukrownicza w sezonie 2017/2018 zakończyła się 25 stycznia 2018 r. Jej wyjątkowo długi przebieg to głównie efekt rekordowych zbiorów buraków i wysokich plonów. Z uwagi na intensywne opady deszczu w okresie zbiorów polaryzacja buraków była mniejsza niż w latach poprzednich.



Tagi:
źródło: