Stabilne ceny masła w Unii Europejskiej

Od połowy grudnia 2012 roku ceny masła w UE wykazują nieznaczne wahania tygodniowe. Stabilizacja utrzymuje się także w bieżącym roku – podaje FAMMU/FAPA.

Stabilne ceny masła w Unii Europejskiej
W dniu 17 marca 2013 roku średnia ważona cena masła w UE wynosiła 3,34 EUR/kg i była o 0,32% wyższa niż przed miesiącem (pozostając przy tym na poziomie o 3,6% wyższym niż w analogicznym okresie 2012 roku). Należy dodać, że tygodniowe zmiany cen tego tłuszczu w okresie od stycznia do marca br. osiągały poziom z przedziału (-2,14; 1,47%).
 
Równie stabilnie zachowywały się w tym okresie ceny masła na rynku głównego unijnego producenta, jakim są Niemcy. Od 23 października 2012 r. do połowy lutego 2013 r. ceny masła utrzymywały się w tym kraju na stałym poziomie 3,35 EUR/kg, czasem wzrastając tylko krótkotrwale o kilka procent. Natomiast w marcu utrzymywały się na poziomie 3,40 EUR/kg.

Z kolei w Holandii ceny wzrosły do 3,36 EUR/kg (stan na dzień 20 marca 2013 r.). Są one obecnie o ponad 11,6% wyższe niż w analogicznym okresie 2012 roku.
 
W marcu delikatne zwyżki cen odnotowano także w przypadku Polski, która jest czwartym krajem w UE pod względem wielkości produkcji tego przetworu mlecznego. W połowie trzeciego miesiąca tego roku ceny masła wzrosły do poziomu 3,20 EUR/kg i były wyższe od ceny interwencyjnej o niespełna 29,9%. Względem ubiegłego miesiąca, jest to podwyżka o 3,9% (w ujęciu PLN odnotowano 3,34% wzrost do 13,29 PLN/kg).

Zniżki zaobserwowano także w przypadku cen masła w USA, w związku z czym obecnie cena tony masła z Unii Europejskiej jest przeciętnie o 600 EUR wyższa niż w USA.
Łagodną tendencję wzrostową wykazują natomiast ceny w Oceanii. Obecnie cena tony masła z Unii Europejskiej jest przeciętnie o 300 EUR wyższa od ceny światowej. Taka sytuacja wciąż stwarza zagrożenie dla konkurencyjności masła z UE na rynku światowym.
 
Według danych Komisji Europejskiej, w styczniu 2013 roku produkcja masła w UE była o 2% mniejsza niż w analogicznym okresie 2012 roku. Jednak pomimo obserwowanych wyższych cen od światowych, w całym styczniu 2013 roku poza granice UE wyeksportowano o 17,7% więcej masła niż w analogicznym okresie 2012 roku.


Tagi:
źródło: