Ceny pieczywa i produktów zbożowych w UE

Ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych w UE w lutym 2014 r. były średnio o 0,1% mniejsze niż rok wcześniej. Taka sytuacja miała miejsce pierwszy raz od blisko czterech lat. Z kolei w Polsce produkty te kosztowały tyle samo co przed rokiem, a więc nie wzrosły po raz pierwszy od prawie ośmiu lat - podaje Bank BGŻ.

Ceny pieczywa i produktów zbożowych w UE
Według danych Eurostatu przeciętne ceny detaliczne pieczywa i produktów zbożowych w Polsce w lutym 2014 r. były takie same jak przed rokiem. Taka sytuacja ma miejsce po raz pierwszy od lipca 2006 r. Od tego czasu średnio ceny rosły o 3,5% rocznie. Niemniej jednak w ciągu kilku kolejnych miesięcy utrzymywać się będzie ujemna dynamika roczna cen tej grupy produktów, choć podobna sytuacja obserwowana jest w wielu pozostałych państwach unijnych.
 
Jak wynika ze wstępnych danych Eurostatu, unijny wskaźnik cen detalicznych w lutym 2014 r. osiągnął wysokość 0,8% w skali roku. Dynamika cen żywności i napojów bezalkoholowych była bardzo zbliżona do ogólnego poziomu inflacji i wyniosła 0,9%. Podwyżki cen żywności w UE były napędzane przede wszystkim przez nabiał oraz ryby i owoce morza.
 
Natomiast łagodząco na ogólny wskaźnik cen żywności wpływały mniejsze ceny owoców, napojów bezalkoholowych oraz pieczywa i produktów zbożowych. W odniesieniu do lutego 2013 r. były one o 0,1% tańsze.
 
W przypadku pieczywa i produktów zbożowych odnotowany zniżkę cen w ujęciu rocznym, to pierwsza taka sytuacja w Unii Europejskiej od niemal czterech lat. Ostatnio mniejsze ceny wobec tego samego miesiąca poprzedniego roku zanotowano w lipcu 2010 r. Od tego czasu ceny rosły średnio rocznie o 2,5%.
 
W niektórych krajach zniżki cen były dużo głębsze niż przeciętnie w UE. Największe odnotowano w Rumuni, jednak tam spadek cen o 8,8% wynikał głównie z obniżenia we wrześniu 2013 r. stawki VAT na pieczywo z 24% do 9%. Co najmniej o 2% mniejsze ceny notowane były również na Węgrzech, Cyprze, Grecji, Bułgarii i Irlandii. Z kolei największy wzrost cen artykułów zbożowych, bo o 2,9%, zanotowano w przypadku Luksemburga.
 
Obserwowana aktualnie zniżka cen artykułów spożywczych produkowanych na bazie zbóż wynika m.in. z dużych spadków cen surowców oraz nie najlepszej sytuacji finansowej konsumentów w wielu krajach unijnych, co przekłada się na presję na ceny ze strony sieci handlowych. W przypadku ceny surowców, przykładowo średnia cena pszenicy konsumpcyjnej w lutym 2014 r. była o 23% mniejsza niż przed rokiem.
 
Analizując sytuację makroekonomiczną, można wywnioskować z najnowszych szacunków Eurostatu, że PKB krajów UE-28 zwiększył się w 2013 r. tylko o 0,1%, w tym krajów Strefy Euro zmniejszył się o 0,5%, a stopa bezrobocia w styczniu 2014 r. wyniosła 11,3% w stosunku do 11,5% rok wcześniej.
 


Tagi:
źródło: