Kategorie
Zobacz również tu
-
5 tys. zł do buhaja
2025-06-11 -
Ocena wielkości strat w uprawach ozimych
2025-06-11 -
Rynek zbóż w Polsce (25.05.2025)
2025-06-11
Poznaj produkty
-
Cyfrowy miernik strat ziarna W111
2020-02-18 -
Lusterka do ciągników Case IH GL0513
2011-12-14 -
Poidła miskowe
2013-08-19 -
DEUTZ - szyba drzwiowa z nadrukiem
2011-12-13 -
Lejek do rozsiewacza 400 litrów
2011-10-20
Ceny warzyw mrożonych niższe niż przed rokiem
Ceny warzyw mrożonych na rynku europejskim utrzymują się na mniejszym niż przed rokiem poziomie, wykazując dalsze tendencje do spadku. Cebula mrożona z Polski od początku roku do pierwszej dekady kwietnia potaniała o 18 proc. do 0,32 euro/kg i o 31 proc. niż przed rokiem - informują analitycy Banku BGŻ.

Ceny warzyw mrożonych
Ceny polskich mrożonych kalafiorów i brokułów w ujęciu rocznym zmalały o 15-17 proc., utrzymując się w pierwszej dekadzie kwietnia tego roku na poziomie wynoszącym odpowiednio 0,56-0,60 i 0,72-0,75 euro/kg.
Mrożony groszek z Polski,mimo nieznacznego wzrostu cen na początku kwietnia tego roku o 5 proc. do 0,58 euro/kg, był o 22 proc. tańszy niż w analogicznym okresie przed rokiem. Niskie ceny mrożonych warzyw to wynik utrzymującej się dość wysokiej ich podaży na rynku krajowym i europejskim przy ograniczonym popycie zewnętrznym spowodowanym także rosyjskim embargo.
W Polsce, biorąc pod uwagę dane GUS, produkcja mrożonych warzyw w 2014 r. wyniosła 588 tys. t i była o 2,8 proc. większa niż przed rokiem. Podobnie było w pozostałych krajach UE, czemu sprzyjały korzystne warunki do produkcji warzyw w sezonie 2014/2015 w całej Europie.
Prawdopodobnie większą produkcję mrożonych warzyw odnotowano w Belgii – która jest największym producentem tych produktów w Unii Europejskiej. Jak wynika z danych Eurostatu łączny wywóz mrożonek warzywnych z Belgii do krajów Wspólnoty w drugiej połowie 2014 r. był o ok. 5 proc. wyższy niż w tym samym okresie przed rokiem.
