Ceny żywności zaczynają się stabilizować

Ceny żywności pomału powinny spadać. Oczywiście, jeżeli nic nas nie zaskoczy. Nadal jednak trwają dyskusje na temat tego, kto na sklepowych podwyżkach cen zarabia?

Ceny żywności zaczynają się stabilizować

Złe warunki pogodowe, które nie sprzyjały zbiorom oraz spekulacje na giełdach przyczyniły się do wysokich podwyżek. Według ekspertów, paradoksalnie najwięcej zyskali na tym rolnicy, a także przemysł spożywczy.


Rolnicy protestują i nie przyznają się do tego, jakoby mieli się wzbogacić na ostatnich zwyżkach cen. Tłumaczą, że nie mają one żadnego wpływu na ich dochody. Zwracają uwagę na to, że dochód ze sprzedaży zabiera handel i jego pośrednicy.


Na szczęście obecna sytuacja trochę się poprawia. W marcu ceny żywności wzrosły o jedyne 0,09 procenta. W porównaniu z poprzednimi miesiącami to znacznie mniej.


Minister Rolnictwa tłumaczy, że jeżeli nie zaskoczą nas kataklizmy lub pogodowe utrudnienia w nadchodzących miesiącach, to ceny żywności ustabilizują się. Co więcej, możliwe, że przyjmą nawet tendencję spadkową.



Tagi: